STEL MIG/MAG trafo aparati SKY-MIG „353K (30-300A)“ i „453K Synergic (40-400A)“

Aparati STEL SKY MIG 353K i 453K Synergic, sa trafo izvorom struje

                                    Aparati STEL SKY MIG 353K i 453K Synergic, sa trafo izvorom struje

Ekonomična serija aparata, sa dokazano pouzdanom trafo tehnologijom izvora struje

Aparati STEL SKY-MIG“353K“ „453K Synergic“ su ekonomični aparati najnovije generacije koji kombinuju višedecenijski dokazano provereni trafo izvor struje sa najnovijom digitalnom tehnologijom.
Rezultat su aparati koji istovremeno poseduju i pouzdanost i izuzetno stabilan luk za zavarivanje i u režimu kratkog spoja i u režimu spreja.

Radi se o vrhunskim profesionalnim aparatima u svojoj klasi sa odličnim performansama luka, a takođe sa vrlo povoljnom cenom.

Opis: koristi i karakteristika aparata:

Aparati poseduju transformatore od bakra.

Nekada davno se i jesu izvori struje MIG/MAG aparata pravili od bakra, debljih preseka, dobro lakiranih i sa robusnim jezgrom, i koji su bili garantovano i dokazano maximalno pouzdani i izdržljivi, nisu se ni kvarili ni pregrevali iako su neprekidno godinama radili u smenama…, međutim zadnjih 15 godina se aparati „trafo klase“ često prave sa transformatorima od aluminijuma, čime se kupac dovodi u zabludu.
Igra se na kartu privlačenja kupaca koji žele „staru proverenu pouzdanu večnu tehnologiju“ (zasnovanu na namotajima trafoa od bakra), ali se u stvari tranformator pravi od aluminijuma sa pod-dimenzionisanim presecima namotaja, pravi velika razlika u ceni koja predstavlja čist profit takvih firmi, a dovodi kod mlađih generacija pad ugleda trafo aparata.

Iako je moguće napraviti dobar trafo izvor struje za zavarivanje od aluminijuma, praksa je pokazala da su retki dobri takvi aparati. Prosto, ako se uštedi na metalu (aluminijum je jeftiniji od bakra) potrebno je naknadno uložiti dosta da bi se dobio trafo sličan onom od bakra.

Da bi trafo od aluminijuma bio „dobar“, mora biti proračunat da mu namotaj bude 1.6 puta veći onog ekvivalentnog bakarnog po poprečnom preseku, znači i sam trafo mora biti veći po dimenzijama a takođe i gvozdeno jezgro. Pošto se aluminijum mnogo širi i skuplja, spojevi namotaja moraju biti rešeni da ne dozvole odvajanje ili olabljivanje (a to nije jeftino), da mogu da izdrže vibracije, da se spreči galvanska korozija između aluminijuma i bakarnog/mesinganog priključka (ni to nije jeftino) itd itd.

Zato, standard je da trafo od aluminijuma prati jeftin dizajn, loše spojeve koji su podložni odvajanju, koroziji…, koji daje loše performanse zavarivanja, koje se ogledaju u lošoj indukciji i time lošijem zavarivanju u režimu kratkog spoja i većem nagibu U-I (strujno-naponske) krive, a što opet daje loše zavarivanje u spreju sa običnim žicama ili sa punjenim žicama na jačim amperažama. A takođe i lošijoj izdržljivosti i kraćem radnom veku.

Prosečan korisnik ni ne zna koja je tačno razlika i prednost bakarnih u odnosu na aluminijumske namotaje transformatora, pa ni ne gleda šta je u aparatu. Pa kad se pokvari aparat sa alu-trafoom, prosečan korisnik misli da se radi o tipičnom kvaru za aparate sa trafo izvorima struje.

Da dodam i da je ta industrija „alu-trafo-a“, koja je bila usmerena na brzu zaradu novca na račun stare legendarne pouzdane trafo tehnologije, bila najčešće još uparena sa lošim dodavačem žice, sa loše proračunatim i podeocima za kontrolu brzine žice i naponom, a osim loše proračunati, broj podeoka je bio nerealno mali, pa je bilo nemoguće postići stabilno i dobro zavarivanje, već zavarivanje sa puno prštanja, a kvarovi su bili česti, zbog loše proračunate i ugrađene „elektrike“, jer ako nešto treba da se i proda kao jeftino, a usput da se i zaradi, onda se podrazumeva da ugrađene komponente moraju biti najnižeg nivoa kvaliteta i sklone kvarovima.

Sve u svemu, takvi aparati (sa alu trafoima i lošom elektrikom i dodavačima…) osim katastrofalno očajnih performansi pri zavarivanju imaju malu izdržljivost, kvare su se lako…, pa danas postoji u Srbiji „industrija pojačavanja i ojačavanja-friziranja“ takvih aparata… Te mu namotaj drugi trafo, te mu stavi jače diode, te mu promeni motor za dodavanje žice itd… 

(Zamislite tu šprdnju – kupite nov novcat aparat za MIG/MAG zavarivanje, ali ne ide varenje, pršti, slab je i neizdržljiv – isključuje se brzo usled grejanja, nema snagu na luku – ne topi metal… i onda tražite preko interneta ko će da Vam ga pojača, da Vam namota bolji trafo i stavi jače diode i jači ventilator…)…

Recimo samo karikirano, da je dobar izvor struje sa bakarnim trafoom, ako je dobro proračunat = praktično večan. I danas (2016-ta godina) su aparati proizvedeni ’60-tih i ’70-tih godina prošlog veka u upotrebi. Znači, nije svejedno da li je izvor struje bakarni trafo ili alu-trafo (sa lošim priključenijama), nije svejedno kakav je dodavač, kakva je elektrika/elektronika, kakvo je hlađenje….

Kod ovih „STEL SKY-MIG 353K i 453K“ aparata, transformatori jesu sa bakarnim namotajima, a o ostalom malo više u nastavku.

Posebnom digitalnom tehnologijom, podignut je Faktor snage = 0.95!!!

Nekada su stariji trafo aparati imali manje faktore snage (verujem da znate šta je „Faktor snage“ J), pa su vukli („angažovali“) veliku električnu snagu za „korisno zavarivanje“. Vukli su mnogo struje, trebali su im jaki osigurači i „industrijske“ strujne instalacije a struja se mnogo trošila. Na „slabijim“ strujnim instalacijama, padali su osigurači. Elektromagnetno zračenje na ljude/zavarivače je bilo veliko…

A ovde, recimo za ovaj 300A aparat „353K“, dovoljni su i 10A osigurači na trofaznoj struji.

Čak, ako uzmemo da je faktor snage invertorskih aparata bez PFC-a (a velika većina u upotrebi danas su takvi) jednak 0.70-0.90, može se reći da sada ovi trafo aparati vuku tj troše oko 10-30% manje struje od invertorskih, što je kuriozitet.

Osim što vuku manje struje, oni se i za toliko se manje greju, što takođe doprinosi još većoj pouzdanosti, jer iako su aparati sa napajanjem od bakarnog trafoa već sami po sebi šampioni pouzdanosti, time što se manje greju jer vuku manje struje, dodatno im podiže pouzdanost.

Gruba procena je da na današnjem nivou tehnologije, dobro proračunat bakarni trafo će imati garantovano 10 godina duži vek eksploatacije od dobrog invertorskog napajanja za iste uslove rada (parafraziran čovek sa neta, priznati expert iz oblasti napajanja).

Pošto je Faktor snage veliki, aparati ne zrače tako velikim elektro-magnetnim poljem na čoveka kao što je to nekada davno bilo.

Kontinualna brzina dodavanja žice.

Bez obzira što se napon i dalje bira preko podeoka (10 podeoka za „353K“ i gustih 30 podeoka za „453 K Synergic“) biranje brzine žice je isto kao kod invertorskog aparata, tj kontinualno je.

Na taj način, moguća podešena amperaža je „u amper“ i performanse električnog luka su jednake onom kod invertorskih aparata jer je moguće fino tjuniranje amperaže(brzine žice) tj performansi električnog luka.

2 displeja

Aparati imaju dva displeja (pre zavarivanja se podešavaju brzina žice i napon na displejima, a tokom zavarivanja se na displeju za brzinu žice očitava amperaža, a na displeju za napon – naravno, očitava se napon).

 

Komandna tabla aparata 353K

 

 

Komandna tabla aparata 453K Synergic

Švajcarski mehanizam za dodavanje žice.

Aparati imaju ugrađene mehanizme za dodavanje slavne švajcarske firme, najpoznatije i najcenjenije na svetu, koja je specijalizovana za izradu mehanizama i motora za dodavanje kod MIG/MAG aparata.
Aparat „353K“ može po izboru imati ili mehanizam sa jednim parom točkića (jeftinija varijanta) ili sa dva para (skuplja varijanta, za one koji žele da rade sa punjenom žicom i aluminijumskom žicom). Kupac bira.
A aparat „453K Synergic“ ima mehanizam sa 2 para točkića.

 

 

Mehanizam sa jednim parom točkića
(opcija za 353K)

 

 

 

Mehanizam sa dva para točkića
(opcija za 353K i standard za 453K Synergic)


Mehanizmi za dodavanje žice su izuzetno robustni i garantuju dugotrajnost. Kućište mehanizma je od poliamida visoke čvrtoće (od materijala od kojih se prave ramovi modernih pištolja-oružja za pucanje).
Točkići za dodavanje žice su čelični, extra kaljeni, za dugu upotrebu bez habanja. Motor za dodavanje je vrhunskog kvaliteta, izuzetno precizan. Točkiči se menjaju bez alata. Brzine žice su do 19 m/min, što je više nego dovoljno za zavarivanje u spreju.

Priključci za pištolje su EUR tipa, tj na aparat se mogu prikačiti svi standardni pištolji.

Dodatne funkcije.

Aparati poseduju i dodatne funkcije, kao što i priliči profi aparatima:

I „353K“ i „453K Synergic“ poseduju:

 • burn back“ funkciju, za samo-uklanjanje kuglice sa vrha žice posle gašenja luka, i lako paljenje luka bez sečenja žice,
 • Post gas“ funkciju, reguliše se vreme isticanja gasa posle gašenja luka, za zaštitu kratera na kraju vara,
 • 2T/4T“ funkciju, tj izbor zavarivanja u „dva takta“ ili u „četiri takta“,
 • dve indukcije, za izbor „oštrijeg luka“ ili „mekšeg luka“ tokom zavarivanja, tj smanjivanje ili eliminisanje prštanja pre svega u čistom CO2 gasu,
 • tri načina paljenja luka: meko, srednje ili oštro, da bi se luk palio trenutno i lako, bez prštanja.

 Na kontrolnoj tabli aparata „453K Synergic“ se nalaze još i:

 • Funkcija guranja žice pri stavljanju novog kotura,
 • Funkcija provere protoka gasa,

 Aparat „453K Synergic“ poseduje još i „synergic“ režim rada, režim u kome se bira debljina materijala a aparat sam bira optimalne parametre zavarivanja. Funkcije „Synergic“ režima su:

 • izbor debljine materijala,
 • izbor prečnika žice (0.8 mm / 1.0 mm / 1.2 mm),
 • Izbor materijala koji se zavaruje (crni čelik / nerđajući čelik).

Stabilno zavarivanje u spreju i kratkom spoju.

Obzirom da aparati imaju jake trafoe, digitalno kontinualno dodavanje žice, dve indukcije, izbor vrste paljenja luka (meko, srednje, oštro), precizne i snažne motore za dodavanje žice…, sa njima je vrlo lako moguće postići stabilno zavarivanje, bez prštanja i to:

 • u režimu kratkog spoja, sa mešavinom Ar+CO2 ili čistom CO2 gasu, za zavarivanje tankih limova (do 5 mm), žicama 0.8 mm / 1.0 mm / 1.2 mm, (amperažama ispod 200A).
 • u režimu spreja, za zavarivanje debljih limova (iznad 4 mm), žicom 1.0 mm (model 353K) i žicama 1.0 mm i 1.2 mm (model 453K Synergic), u mešavini gasa Ar+CO2 (amperažama iznad 200A).

Aparati su dovoljno snažni da mogu raditi sa punjenom žicom 1.2 mm, u njenom radnom opsegu (recimo 150-270A).

Zavarivanje u kratkom spoju, za tanke limove, tehnikom „vrzenja“, var ima izgled „krljušti“, gde zavarivač unosi svoj ponos u izgled vara (čvrstoća vara se podrazumeva)

Zavarivanje u spreju, var je gladak, a uvarivanje veliko, za debele limove. Poenta je u znanju podešavanja parametara

Kolica sa točkićima.

Aparati su na kolicima sa točkićima koja su uračunata u cenu. Mogu se lako „vozati“ sa jednog mesta na drugi.

 „353K“ u radionici

Dodatne opcije.

Aparati se mogu dodatno opremiti i sa hladnjakom.

Obuka za rad.

Uz isporuku aparata, osim upoznavanja sa komandama, moguće je obučavanje za pravilno zavarivanje u režimima kratkog spoja i spreja.

Mnogo je lako, i početnici mogu odmah da shvate podešavanja, a uz malo samostalne vežbe, za par dana da počnu da prave varove na najčešćim tipovima spojeva kao i profesionalci. Stvarno je lako, ne treba se uopšte bojati MAG zavarivanja (Najbolji MIG/MAG zavarivači su roboti. A oni ni grama mozga nemaju. Zato, uz malo vežbe i razumevanja podešavanja parametara, svako može postati dobar MIG/MAG zavarivač i to brzo).

 Tehnička specifikacija.

Aparat 353K 453K Synergic
Napon – trofazni 380-415V (50-60 Hz)
Faktor snage 0.95
Broj podeoka za napon 10 3×10
Opseg amperaže 30-300A 40-400A
I1max 16A 27.5A
Intermitenca pri 40C:

(Napomena: Intermitence su deklarisane pri „I1eff“ koja je izabrana prema strujnoj instalaciji tj osiguračima a prema standardu IEC 60974-1.
Upoređivanje intermitenci sa drugim aparatima je moguće samo ako se „svedu“ na istu I1eff. Ako se to ne uradi, pravi se greška na štetu jednog a u korist drugog, što nije fer).

Za I1eff=8A: 25%@300A

60%@190A

100%@150A

Pri većoj I1eff od 8A, intermitence su veće

Za I1eff=13A: 20%@400A

60%@250A

100%@190A

Pri većoj I1eff od 13A, intermitence su veće

Osigurač, tromi, tipa C 10A 16A
Težina 87 kg 105 kg
Dimenzije (mm) 960 x 380 x 820
Stepen zaštite IP 23
Klasa izolacije namotaja H


Garancija.

 Garancija je 2 godine za aparate.

 Zemlja porekla.

Italija.
STEL je čuveni proizvođač iz Italije, koji uglavno pravi OEM aparate, tj on razvija, proizvodi, a prodaju „vrhunski top“ brendovi pod svojim imenom. STEL je čuven po tome što svoje aparate pravi po principu „over-engineering-a“ (predimenzionisano), tj po principu da nema kompromisa kada je pouzdanost u pitanju, uvek je bolje ako je više robusno i jako.

Cena.

Cena zavisi:

 • od broja komada,
 • od eventualnih popusta proizvođača (koje prenosimo kupcu),
 • opsega kupovine (… bez pištolja, … sa jednim pištoljem, … sa jednim malim 180A pištoljem za tanke materijale i još jednim većim od 250-300A za deblje materijale i jače struje, … sa hladnjakom ili bez, … mehanizam za dodavanje sa jednim ili sa dva para točkića, … raznim kompletima točkića za razne prečnike žice…, dugim i kratkim diznama, … možda bez garancije… sa isporukom kod Vas ili preuzimanjem kod nas… sa trofaznim utkačem ili bez…)…

Tek po usaglašavanju broja komada, tačne konfiguracije i pariteta isporuke možemo dati tačnu cenu.

Zbog Vaše orijentacije, cena aparata „353K“, (… sa 250A pištoljem od 4 m, kablom i klještima za masu, sa mehanizmom sa jednim parom točkića, sa točkićima 0.8 mm i 1.0 mm, preuzimanje kod nas, garancijom od 2 godine,…), bi bila:

 •  oko 1250 EUR + PDV.

U cenu je uračunato puštanje u rad i kratko podučavanje početnika kako se salivaju lepi varovi bez prštanja, u spreju i kratkom spoju čeličnom SG2 žicom.

 

Proba.

Imamo demo aparat „353K“ i može se, po prethodnom dogovoru i zakazivanju termina, probati bez obaveze kupovine.

Ponesite sa sobom svoje rukavice, radno odelo, masku, i svoje pripremke za zavarivanje potpuno očišćene od rđe, farbe, cinka, i obrušene do metalnog sjaja na mestu spajanja.

Mi imamo žice 0.8 i 1.0 mm, gas CO2 i Ar+18%CO2…

Ukratko – koristi od investicije u ovaj aparat.

Investicija u ovaj aparat će se sigurno brzo višestruko isplatiti.

Postoji priča da majstoru „ne treba ni bušilica ni burgija već rupa u zidu“. Ovi aparati su upravo to, pouzdani a sa performansama kojim se postžu lepo saliveni varovi, i relativno jeftini… a majstoru upravo to treba – lepo saliveni varovi, sa pouzdanim aparatom, a bez mnogo vremena provedenog u učenju i vežbi.

Svako, i početnici će brzo ovladati stabilnim zavarivanjem, bez prštanja. Moguće je zavarivanje čelika, debljina od tankih limova i profila do neograničeno debelih ploča.

Sa punjenim žicama je moguće zavarivanje velikim amperažama u svim položajima (i vertikala i nadglavno).

stel-slika

Stojimo na raspolaganju za sva pitanja (064/828-0-883).