STEL MAX 403 + TOP 504 XM

 

Pulsni MIG-MAG / REL / REL-CEL / TIG-(lift) aparat za zavarivanje, 4 – 400A

Pulsni MIG-MAG aparat sa opcijama zavarivanja REL, REL-cel, TIG-lift

Ovo je danas (2020-ta god.) jedan od najprodavanijih STEL-ovih aparata za zavarivanje. Postoji u 4 verzije i to:

– Monofazno-trofazni izvor struje sa PFC-om i sa dodavačem sa manuelnim podešavanjima (MAX 403S + TOP 504 SM),

– Trofazni izvor struje sa dodavačem sa manuelnim podešavanjima (MAX 403 + TOP 504 SM),

– Monofazno-trofazni izvor struje sa PFC-om i sa dodavačem za pulsno zavarivanje sa synergic podešavanjima (MAX 403S + TOP 504 XM),

– Trofazni izvor struje sa dodavačem za pulsno zavarivanje sa synergic podešavanjima (MAX 403 + TOP 504 XM).

Od ova 4 moguća izbora, kupcima u Srbiji predstavljamo ovu 4-tu verziju (trofazni aparat za pulsno zavarivanje sa synergic podešavanjima) = MAX 403 + TOP 504 XM.

Ovaj aparat u stvari ima zanimljivu istoriju, kako je nastao.

STEL je inače veliki originalni proizvođač za nekoliko premium brendova, pre svega iz USA.

I do tada, tih nekih 2013-te, 2014-te, već se godinama unazad pravio jedan izuzetno robustan REL aparat od 400A, sa mogućnošću zavarivanja celuloznom elektrodom, u takozvanoj „Extreem“ varijanti, za najteže uslove rada. Pravio se po narudžbi za jedan globalni takozvani premium brend.

Pored ostalog, mogao je i da radi na monofaznoj struji, i na trofaznoj struji, i godinama se dokazao pre svega svojom izuzetnom pouzdanošću upravo u pomenutim teškim uslovima rada, na minus temperaturama, na visokim temperaturama, u uslovima velike vlage, u uslovima sa peskom, u uslovima sa slanim vazduhom, sa velikom elektroprovodnom prašinom, dugim radom na visokim amperažama…

Pomenuti aparat je posedovao i „MIG CV granu“, tj na njega je taj poznati brend, mogao svojim kupcima da ponudi i svoj sopstveni dodavač, pa je taj, inače originalno REL aparat mogao da posluži i za MIG/MAG zavarivanje.

A tih godina, 2011-2012-2013… se na tržištu MIG/MAG aparata, pa i kod nas u Srbiji, desila jedna zanimljiva marketinška aktivnost, prvo nekolicine proizvođača MIG/MAG aparata a zatim su to sledili skoro svi.

Naime, preuzeta je marketinški način pravljenja para iz auto industrije, gde se „dodatna oprema“ nerealno skupo prodaje, a kupci, jednostavno kupuju i šta im treba i šta im ne treba.

I počelo je ovde, kod MIG/MAG aparata sa marketingom:

– Ima „40 pulsnih i synergic i duplo pulsnih programa, a ostalih 10 se dodatno plaćaju pa ima ukupno 50 programa“,

– Onaj tamo ima samo „50 pulsnih i synergic i duplo pulsnih programa“, a ovaj naš 60 od kojih se 10 dodatno plaćaju,

– Onaj tamo ima samo „60 pulsnih i synergic i duplo pulsnih programa“, a ovaj naš 80, 82, 88 (a taj višak se dodatno plaća)…

– Ovaj naš ima dugme za tanke materijale i taj program dodatno košta…,

– Onaj tamo ima dugme za tanke materijale, a ovaj naš ima dugme za tanke materijale i plus za niski napon za manji unos toplote, i kod nas se to dodatno plaća samo ovoliko…,

– I tako, ima dodatno dugme za tanke, pa za manji unos toplote, pa za brži rad, pa meša puls sa sprejom, pa za penetraciju, pa ima ovo i ono…

I tako su se proizvođači aparata i njihovi komercijalisti takmičili ko daje više programa, više dugmadi za „napredna“ zavarivanja, ali naravno suština je da se svaki od tih „dodatnih“ programa i svaki od „naprednih“ programa posebno papreno plaćao, Nešto „dodatno“ je koštalo 100 EUR, negde to isto 1000 EUR, negde ako se sve uzme, samo 2500 EUR sa dobrim popustima izađu ti softverski dodaci, itd itd… Plus naravno na osnovu aparata koja je sama po sebi bila skupa, nekih 5000-8000 EUR.

I STEL se tu našao pred dilemom, „hoćemo li i mi“? I mi možemo to isto, da smišljamo programe i da i mi imamo 120 programa synergic, pulsnih i duplo pulsnih, i mi da napravimo dugmiće za hladno zavarivanje, za toplo, za penetraciju, za mešano…

Međutim, krenulo se, vrlo hrabro, od potpuno suprotne ideje. A ideja je bila:

A šta suštinski zavarivačima treba? Koje programe najčešće koriste? Koji su programi slični, hajde da ih ne dupliramo (npr zavarivanje u kratkom spoju u CO2 gasu i u mešavini (Ar+18%CO2) je praktično sve isto, uz korekciju jednog parametra i možda uz fino tjuniranje još jednog). Što bi od 3 programa (za žice 0,8, 1,0, 1,2 mm) pravili 6? Neka ostane 3 programa a zavarivači ili znaju kako da izvrše brzu i laku korekciju ili će im prodavac objasniti.

A sa druge strane, svi, svuda u svetu, žele radnu mašinu koja je pouzdana, po mogućnosti da se nikada ne kvari.

A onaj pomenuti REL aparat, robustne konstrukcije, za ekstremne uslove rada, koji je imao „CV-granu“ je bio godinama dokazano statistički ultra-pouzdan.

I taj aparat je izabran da bude osnova za izvor struje.

I još jedna ideja je bila,umesto da komercijalisti prodaju aparat po što većim cenama, nudeći uglavnom besmislene i najčešće beskorisne softverske napredne programe, ideja je bila da cena za kupca bude što je moguće niža.

Za početak, to niska cena je u startu mogla da bude osigurana, jer se izvor struje nije pravio od nule, već je samo pomenuti postojeći pojačan i modifikovan, ubačena tada moderna elektronika (npr… IGBT invertor od 100kHz…), pa troškovi razvoja nisu mogli da utiču na veću cenu jer nekog dugog i skupog razvoja i testiranja i nije moralo ni da bude.

Zatim se pristupilo izradi dodavača, kao i finom tjuniranju programa za zavarivanje.

I plus, nije se uopšte išlo na kartu „objedinjenog“ aparata, u smislu da u jednom „posebno pravljenom i dizajniranom uniformnom“ kućištu budu izvor struje i hladnjak, već kao što vidite sa naslovne slike, izvor struje je samostalan, a poseban poluautomatski hladnjak je integrisan u kolica sa točkovima. Ovim načinom uparivanja posebnog hladnjaka/kolica sa samostalnim izvorom struje je takođe izvršena ušteda i na razvoju i u proizvodnji i naravno u prodaji.

I dobijen je aparat kojeg karakterišu (ovde pričam samo o verziji trofazni pulsni MIG/MAG):

– MIG/MAG aparat od 400A, sa REL i REL-CEL i TIG-LIFT opcijama,

– vodeno hlađenje,

– sa kolicima,

– Dodavač sa elektronikom za synergic, pulsno i duplo pulsno zavarivanje,

– sa 4 synergic programa (za čelik),

– sa 15 pulsnih programa (čelik, nerđajući čelik, AlMg aluminijum, AlSi aluminijum, CuSi bronza, CuAl bronza).

– sa 15 duplo pulsnih programa (za materijale kao gore kod pulsnog zavarivanja).

I SVE TO, po ceni od samo 3.990 EUR + PDV, u konfiguraciji:

– izvor struje MAX 403 (aparat za ekstremne uslove rada),

– kolica sa hladnjakom,

– dodavač sa elektronikom i programima za zavarivanje (30 pulsnih / duplo pulsnih i 4 synergic),

– mehanizmom sa 4 točkića za dodavanje žice iz Švajcarske i motorom 100W,

– poveznim paketom od 5m,

– kablom za masu 70mm2 / 3m, sa stegom (za masu),

– Autogen Ritter TMS 500, vodeno hlađeni pištolj 500A-4m,

– Autogen Ritter TMS 500, vodeno hlađeni pištolj 500A-3m, za bužirom i diznom za aluminijum.

– sa po dva točkića za svaki od: čelik 0,8/1,0 i 1,0/1,2mm, aluminijum 1,2/1,6mm i za punjenu žicu 1,2/1,6mm.

I da završim priču, ovakvo „kockanje“, izbegavanje prodaje aparata sa naduvanim cenama za, kako je vreme pokazalo uglavnom beskorisne „napredne“ programe, i umesto toga pravljenje aparata sa vrlo atraktivnom cenom a ultra-pouzdanog, sa odličnim programima za najčešća zavarivanja aluminijuma, čelika, bronzi i inoxa, se na duge staze isplatilo.

Ovo je danas jedan od najprodavanijih STEL aparata, a pošto se prodaje od 2016-te godine, već se može reći da je praksa i dokazala da njegova konstrukcija osigurava vrhunsku pouzdanost u svim uslovima rada.

Naročito je omiljen kod firmi koje se bave zavarivanjem aluminijuma, jahte, vozila, prikolice itd… Lako se radi, intuitivan a varovi su najvišeg kvaliteta.

Opis: koristi i karakteristika aparata:

REL zavarivanje:

Iako je ovo u ovoj konfiguraciji pulsni synergic MIG/MAG aparat, obzirom da je osnova izvor struje namenjen za REL zavarivanje u ekstremnim uslovima rada, red je pomenuti mogućnosti u REL zavarivanju.

Aparat poseduje „dig-arc“ (jak „arc force“) tehnologiju i mogućnost rada celuloznom elektrodom.

Aparat poseduje mogućnost podešavanja Hot starta, kao i Arc-force-a i time se zavarivaču omogućava da „skroji“ parametre luka u REL zavarivanju prema svojim željama, i to kako za rutilne i bazične elektrode, tako i za celuloznu elektrodu.

MIG/MAG zavarivanje:

– Zavarivanje kratkim spojem uz asistenciju ST-ARC, funkcije koja omogućava stabilan luk i stabilno zavarivanje i pri malim amperažama i pri promeni prepusta žice.

– Zavarivanje u spreju,

– Zavarivanje u čelika u synerdžik režimu,

– Zavarivanje aluminijuma, bronze, čelika i nerđajućeg čelika u pulsnom i duplo-pulsnom režimu.

– Zavarivanje u CC režimu, recimo pojedinim punjenim samozaštinim žicama za tvrdo navarivanje.

TIG zavarivanje

Ovim aparatom se može zavarivati u TIG postupku, a paljenje luka je dodirom/kresanjem.

Otpornost na toplotu

Faktor snage ovog trofaznog aparata je 0,85.

Čisto za lakše razumevanje, kada radi na svih 400A u REL postupku, grubo rečeno na naponu luka od 36V, tada na trofaznoj struji po fazi vuče 29,5A.

Kućište aparata je malo veće od klasičnog, po principu „veća soba se teže greje od male“. A sa druge strane „vrele tačke“ na elektronskim pločama mogu biti udaljenije i manje delovati svojom toplotom na osetljive komponente.

Aparat je težak 32 kg. Ovo možda nekome jeste velika težina, ali ovde je konsrukcija aparata takva da je sam aparat „veći“ od prosečnog, plus sadrži velike blindaže koje ne dozvoljavaju strujanje prašine svuda po unutrašnjosti aparata, plus poseduje masivni alu-hladnjak u obliku cigle/tunela za odvođenje toplote, plus 4 ventilatora…

Retko u ovoj klasi, a što je zaštitni znak STEL-a koji uglavnom sve svoje aparate pravi principom over-engineeringa, ovaj aparat ima 4 velika visokoučinska ventilatora.

Dva pozadi koji duvjua ka napred i dva napred koji izvlači vreo vazduh napolje. Poenta je sledeća. Kada je samo jedan ventilator pozadi, on najbolje ’ladi deo elektronike neposredno ispred sebe – pozadi, a srednje hladi na sredini, a najmanje hladi na prednjem delu aparata-koji je najudaljeniji. A usput, vreo vazduh (a vazduh je stišljiv) otpozadi se nabija napred i na tom mestu koje je najmanje hlađeno doprinosi povećanju temperature. Dodavanjem ventilatora napred za izvlačenje „nabijenog toplog“, postiže se da nema tog nagomilanog toplog vazduha koji podiže temperaturu na prednjem delu elektronike.

Slobodno se može reći da su aparati sa ovakvom konstrukcijom za otpornost na toplotu i otpornost na termički zamor jako retki, a ovakav pristup maksimalne zaštite od toplote sa velikim hladnjacima i dva ventilatora napred i nazad je zaštitni znak STEL-a.

Klasa zaštite

Klasa zaštite od prodora stranih tela, kao na primer elektroprovodne prašine, korozivne prašine i tečnosti je IP 23 a klasa zaštite namotaja je H. Otvori su samo napred i pozadi, nema otvora sa strane.

Otpornost na prašinu (metalnu i nemetalnu)

Osim toplote, u praksi se pokazuje da aparati vremenom stradaju zato što se u unutrašnjosti nataloži velika količina prašine, pa nekad to liči na blato ili čak i beton.

Poznato je da metalna prašina u unutrašnjosti može da dovede do kratkih spojeva elektronike i time pregorevanja određenih komponenti.

A nemetalna prašina, može vremenom da dovede do korozije i propadanja.

Ovaj aparat je konstrukcijski i sa ugrađenim komponentama jedan od najotpornijih na štetno dejstvo prašine koja se neminovno uvlači u aparat.

Aluminijumski hladnjak je u obliku cigle/tunela, vazduh za hlađenje je ograničen i blindažama, pa se taj vazduh sa prašinom iz okruženja sprovodi strogo kroz unutrašnjost cigle/tunela, a nikako da se taj vazduh sa prašinom kovitla po unutrašnjosti.

Elektronske ploče su postavljene sve vertikalno. Prašina, onaj zanemarljivi deo, koji ne prođe kroz unutrašnjost tunela, se ne taloži kao na tepsiji po njima, već usled gravitacije pada na dno kućišta.

Elektronske ploče su zaštićene debljim sloja najotpornijeg laka na svetu na toplotu, abraziju, koroziju, dilataciju, ozon, UV zračenje… koji se zove Dow-Corning lak.

Ventilatori se vrte malim brojem obrtaja kada aparat nije opterećen toplotom a po potrebi kada treba hladiti unutrašnjost većom brzinom i na taj način se smanjuje vreme ubacivanja vazduha sa prašinom pa je i time podignuta pouzdanost aparata.

Tehnička specifikacija

Garancija

Garancija je 2 godine.

Zemlja porekla

STEL je čuveni proizvođač iz Italije, koji uglavnom pravi OEM aparate, tj on razvija, proizvodi, a prodaju „vrhunski premium“ brendovi pod svojim imenom. Kao takav je izuzetno cenjen u svetu proizvođača vrhunskih aparata za zavarivanje.

STEL je čuven po tome što svoje aparate pravi po principu „over-engineering-a“ (predimenzionisano),  tj po principu da nema kompromisa kada je pouzdanost u pitanju, uvek je bolje ako je više robusno i jako.

Cena

Cena u konfiguraciji:

– izvor struje MAX 403 (aparat za ekstremne uslove rada),

– kolica sa poluautomatskim hladnjakom,

– dodavač sa elektronikom i programima za zavarivanje (30 pulsnih / duplo pulsnih i 4 synergic),

– mehanizmom sa 4 točkića za dodavanje žice iz Švajcarske i motorom 100W,

– poveznim paketom od 5m,

– kablom za masu 70mm2 / 3m, sa stegom (za masu),

– Autogen Ritter TMS 500, vodeno hlađeni pištolj 500A-4m,

– Autogen Ritter TMS 500, vodeno hlađeni pištolj 500A-3m, za bužirom i diznom za aluminijum,

– sa po dva točkića za svaki od: čelik 0,8/1,0 i 1,0/1,2mm, aluminijum 1,2/1,6mm i za punjenu žicu 1,2/1,6mm,

– sa 2 godine garancije,

– sa obukom za rad,

– preuzimanje u našoj firmi u Zemunu…

– samo 3.990,00 EUR + PDV.

Proba

Imamo demo aparat i može se, po prethodnom dogovoru i zakazivanju termina, probati bez obaveze kupovine.

Ponesite sa sobom svoje rukavice, radno odelo, masku, i obavezno svoje pripremke za zavarivanje potpuno očišćene od rđe, farbe, cinka, i obrušene do metalnog sjaja na mestu spajanja.

Mi imamo gasove i žice ali možete poneti i svoje na koje ste navikli…