Automatska samozatamnjujuća maska za zavarivanje premium kvaliteta

GOLDENARK je samozatamnjujuća maska za zavarivanje vrhunskog kvaliteta, sa velikim vidnim poljem, sa kristalno jasnom i čistom slikom i pre zavarivanja i tokom zavarivanja.

Trenutno, sigurno jedna od najboljih na tržištu a u nekim elementima i ponajbolja i jedinstvena.

Maska je i na pogled lepa i odaje utisak vrhunskog kvaliteta.

Vidno polje je ogromno: 112 x 78 mm.

Kontrola i podešavanja su vrlo laka i intuitivna.

Poseduje 4 osetljiva i brza optička senzora.

Poseduje i elektromagnetni senzor, koji zatamnjuje masku kada detektuje luk.

Poseduje podešavanje zatamnjenja od 5-9 u režimu sečenja plazmom i rada TIG-om na izuzetno malim amperažama, i podešavanje 9-13 pri radu u TIG, REL i MIG procesu.

Poseduje info prikaz (tačno vreme, alarm, vreme aktivnog gorenja luka…).

Poseduje podešavanje osetljivosti i kašnjenja.

Obzirom da su nekoliko pređašnjih generacija maske bile provereno potpuno pouzdane i dugotrajne, može se smatrati da će i ova maska uz normalno korišćenje dugo trajati.

KOMFOR

Maska je veoma komforna, lepo leži na glavi, lako je prema svakoj glavi naći najbolju poziciju jer se podešavaju kaiš oko glave, 2 kaiša na vrhu glave, nagib maske u odnosu na lice, udaljenost maske od lica…

Maska ima mali produžetak na dnu, koji štiti vrat od svetlosti luka.

VIDNO POLJE

Maska ima ogromno vidno polje – 112 x 78 mm, vidljivost je savršena.

Slika koja se vidi i pre zavarivanja u blago zatamnjenom stanju (zatamnjenje 4) i tokom zavarivanja u zatamnjenom stanju je zlatne boje koja savršeno pomaže u razspoznavanju nijansi boja luka i rastopljenog metala. Jasnoća vidljivosti mesta zavarivanja, naročito pre zavarivanja, ali isto tako i tokom zavarivanja je fantastična.

A sa druge strane, sve to deluje smirujuće za oči. Nema disanja slike koja se vidi kroz loše ekrane od tečnih kristala, nema izobličenja, nema iritirajućeg kontrasta. Sve se vidi, lako je pratiti putanju zavarivanja, nema nikakvog nagađanja ni oko putanje ni oko veličine rastopljenog metala ni oko talasanja i salivanja tečnog metala, čak i pri manjim amperažama.

To omogućava i povećanu produktivnost i preciznost i manje škarta.

Stariji zavarivači, čije su oči malo oslabile, zavarivači sa očima koje se lako umaraju, će sa ovom maskom imati najprijatniji mogući ugođaj pri zavarivanju.

Senzori su izuzetne osetljivosti, a elektronika je izuzetno brza, tako da nema govora o osvetljenju i zaslepljivanju tokom zavarivanja, što je čest slučaj sa lošijim maskama.

Maska radi savršeno i pri TIG zavarivanju na malim amperažama.

Objašnjenje: Napon zavarivanja kod TIG-a je manji od napona pri REL i MIG/MAG zavarivanju.

Kada je na primer amperaža kod TIG-a 100A, napon luka je ispod 14V a snaga luka je 100A x 14V = 1400W.

Kada je amperaža kod REL-a 100A, napon luka je oko 24V a snaga luka je 100A x 24V = 2400W.

Kada je amperaža kod MIG/MAG-a 100A, napon luka je oko 19V a snaga luka je 100A x 19V = 1900W.

Vidi se da je svakako TIG luk najmanje snage, za istu amperažu, a sad zamislite da radite sa 20A ili manje ampera, tada je luk baš slab, ali svejedno i takav zaslepljuje oči ako maska ne zatamnjuje pravilno. To mnoge maske sa lošijim i sporim senzorima i lošim tečnim kristalima jednostavno ne mogu da detektuju i da zatamne ili trepere, čas osvetljujući a čas zatamnjujući što zavarivanje čini nemogućim.

Ova maska i takve slučajeve rada sa malim TIG amperažama zatamnjuje, uz napomenu, da je možda za tako slab luk pretamno zatamnjenje 9, ali se može iskoristiti zatamnjenje od 5-8 tada.

BATERIJE

Baterije su lako izmenljive, baterija ima da se kupe u Srbiji, pa nema nikakve bojazni da će maska morati da se baci kada joj se baterije istroše.

Objašnjenje:

Postoji verovanje kod neupućenih korisnika da „solarne maske“ ne poseduju baterije, tj ako ih poseduju da onda nemaju solarnu ćeliju.

Međutim, sve „maske sa solarnom ćelijom“ imaju u stvari baterije, bez obzira da li proizvođač to navodi ili ne i bez obzira da li su baterije zalivene i ne mogu se ni videti ni menjati ili se kao kod ove maske mogu menjati i može se videti njihov položaj.

Kada je maska u svetlom stanju, pre zavarivanje, ona u stvari koristi struju iz baterija da detektuje električni luk i da zatamni, tj da prevede tečne kristale iz svetlog u zatamnjeno stanje.

A onda solarna ćelija „uzima“ svetlost od električnog luka, i održava zatamnjenje tokom zavarivanja, a baterije se tada dopune i isključuju. Znači, baterije su apsolutno neophodne za zatamnjivanje pri paljenju luka. Ako su baterije zalivene, onda dok traju maska „radi“, kada se istroše, treba ili baciti masku ili kupiti novi samozatamnjujući deo, ako uopšte ima da se kupi kao rezervni deo (kod mnogih maski nema), a onda taj rezervni deo košta recimo 90-95% nove maske. Pošto je nova maska uglavnom bolje i novije tehnologije, onda se ova stara, samo zato što su se baterije „crkle“ – baca.

Postoji naravno mogućnost da se otvori taj zaliveni deo, da se menjaju baterije, ali onda postoje problemi, sa kondenzacijom i ostalim problemima, pa to rešenje uglavnom ne potraje dugo.

PODEŠAVANJA

 

Moguće je podešavati:

– režim zatamnjenja, optičkim ili elektromagnetnim senzorom za zavarivanje, režim zatamnjenja za brušenje i režim zatamnjenja plazma rezanjem ili rada na niskim TIG amperažama,

– Jačinu zatamnjenja, i jačinu osetljivosti i kašnjenja,

– izbor informacija (vreme gorenja luka, jezik na displeju, tačno vreme, alarm, tajmer…).

Maska se ne mora uključiti pre zavarivanja. Iako nije uključena, ona će zatamniti kada detektuje luk, doduše onim režimom i onim zatamnjenjem koje je bilo pri poslednjoj upotrebi.

Takođe, tokom rada, displej se gasi radi štednje energije, naravno maska obavlja i dalje obavlja sve funkcije.

OPCIJE ZA ZATAMNJIVANJE

Maska sadrži i funkcije osetljivosti i kašnjenja.

Osetljivost je funkcija kojom se podešava nivo svetlosti kada maska treba da zatamni u zavisnosti od spoljnjeg svetla. Zamislite da se nalazite u prostoriji i da vam reflektor baš „tuče“ u masku. Onda maska zatamni pre paljenja luka, i nije moguće videti gde je vrh elektrode ili žice… Zato se tada podesi mala osetljivost, da ne bi maska zatamnjivala pre paljenja luka.

Ovo je jedina maska na svetu koja ima i mogućnost automatskog prilagođavanje osetljivosti u zavisnosti od osvetljenja okoline.

Kašnjenje je funkcija, koja određuje kada će maska da se osvetli posle gašenja luka. Na primer, kada se radi sa većim amperažama, metal vara se jako usijava i takav usijan i užaren odaje zaslepljujuću svetlost i posle gašenja luka. Ako se maska osvetli brzo, onda se oči zaslepljuju tim užarenim metalom. Zato, kada se radi na većim amperažama, podesiti da maska osvetli kasnije, tj nekoliko trenutaka po gašenju luka, kada se usijani metal već ohladi i ne može da zaslepi zavarivača.

ELEKTROMAGNETNI SENZOR

Maska poseduje i režim zatamnjivanja elektromagnetnim senzorom.

Ovo je jedna od retkih maski koja poseduje ovu tehnologiju i koja savršeno radi svoj posao. I jedina je (uz stariji model ove maske) koja poseduje i 4 optička senzora i elektromagnetni senzor.

Postoje slučajevi kada bez obzira na 4 optička senzora velike osetljivosti, maska osvetli. To se dešava naročito kada se zavaruje u skučenom prostoru među cevima, kada cevi blokiraju svetlost luka do senzora.

Drugi slučaj je kada se radi napolju na jakom suncu ili u hali sa izuzetno jakim reflektorima. Tada maska zatamnjuje iako je podešena najmanja osetljivost.

Da bi se izbegli ovi slučajevi, kada cevi sprečavaju senzore da „vide“ luk i kada luk zaslepljuje zavarivača i kada sunce ili reflektori zatamnjuju masku, pre paljenja luka, tada se koristi elektromagnetni senzor, koji zatamnjuje masku samo i uvek kada luk gori, bez obzira na spoljno osvetljenje ili na cevi koje blokiraju svetlost luka do senzora.

REŽIM BRUŠENJA

Maska poseduje i režim brušenja sa zatamnjenjem 4.

Može se aktivirati i iznuta sa komandnog displeja a može i spoljnim pritiskom na dugme. Vrlo je zgodno kada treba obrusiti nešto, a ne skidati masku sa glave.

REŽIM REZANJA PLAZMOM  I RADA NA MALOJ TIG AMPERAŽI

Za rezanje plazmom i radu na malim TIG amperažama, zatamnjenje je podesivo u opsegu 5-9.

DODATNE INFO OPCIJE

Pored izuzetno osetljivih senzora i optičkih i elektromagnetnog i pored savršeno čiste i jasne slike kroz ekran od tečnih kristala, ova maska poseduje i nekoliko zgodnih dodatnih info opcija.

Tačno vreme… za one koji tokom zavarivanja ne nose sat ni telefon,

Vreme gorenja luka… za one koji žele da znaju koliko su minuta/sati aktivno varili u toku radnog dana,

Alarm… za upozorenje, recimo da je vreme za pauzu ili sastanak ili slično,

Termometar… koji pokazuje kolika je temperatura između lica i maske. Iznenadićete se, toplije je nego mislite,

Tajmer… odbrojavanje vremena…

MATERIJAL MASKE

Maska je napravljena od materijala Nylon 66 koji je jedan od najboljih za zaštitu od UV-ultraljubičastih i IR-infracrvenih zraka.

Savitljiv je, prilagođava se prostoru i ne lomi se, a takođe se ne lomi kada padne na pod.

GARANCIJA

2 godine.

OBIM ISPORUKE

Maska se isporučuje zajedno sa:

– Vrećicom za čuvanje,

– Uputsvom,

– Par rezervnih spoljnih i unutrašnjih plastika.

SPECIFIKACIJA

CENA

Cena nije fixna i zavisi od broja komada, povremenih popusta proizvođača koji u potpunosti prenosimo kupcima itd.

Za prvu informaciju, cena ove prvoklasne maske je 320 EUR + PDV.