RUTWELD 12 EXTRA

Metalweld je originalni proizvođač elektroda za zavarivanje iz Poljske.

RUTWELD 12 Extra je rutilno-celulozna elektroda (RC tip), opšte namene, napravljena tako da “radi” i na – polu ali i na +polu.

Istovremeno je i klasa “E 6012” i klasa “E 6013” elektroda prema klasifikaciji američkog AWS-a.

Karakteriše se:

– Zavarivanje vertikalno nadole.

– Šljaka ne podliva pod luk, vidljivost i kontrola tečnog metala je odlična,

– Moguć je rad na hobi trafo aparatima sa naizmeničnom strujom luka,

– Radi na – polu, najčešće se tako koristi kada su u pitanju zavarivanja vertikalno nadole, tankih limova i slično,

– Ali može raditi i na + polu, gde se zahteva jača penetracija (npr za ugaone spojeve) ili veća brzina rada…

PROBAJTE je i uverite se u njen kvalitet i pogodnost za raznovrsne primene!

RUTWELD 12 Extra univerzalna elektroda za zavarivanje tanjih limova i profila od nelegiranih čelika, u radionici i na terenu – na montaži.

Namenjena je i za potpune hobiste i amatere ali i za profi zavarivače.

Konstrukcija elektrode:

Rutweld 12 Extra je elektroda koja je pažljivo konstruisana tako da zadovolji najširi krug potencijalnih korisnika a opet da zadrži što je moguće više najboljih osobina raznih pod-tipova elektrode.

Ovo je takozvana tanko obložena elektroda, rutilno-celuloznog tipa, i koja sadrži najbolje karakteristike i 6012 tipa elektroda ali i 6013 tipa elektrode

Rutilno-celulozna (RC) elektroda:

RC (rutilno-celulozni) tip je najpopularniji tip rutilne elektrode u Srbiji, pre svega kod bravara, amatera ali i profesionalnih zavarivača koji često rade na montaži.

Osim RC tipa postoje još dosta varijacija rutilnih elektroda (R-srednje obložena rutilna elektroda, RR – debelo obložena rutilna elektroda i dosta drugih npr RR(C), R(B) itd…). Nisu sve „rutilne“ elektrode iste, a takođe i između istog tipa, recimo „RC“ tipa postoje razlike i između proizvođača ali i između različitih RC elektroda istog proizvođača…

Rutilno celulozna elektroda se karakteriše time da je tanko obložena, da se može saviti da se zavuče u nepristupačno mesto a da joj obloga ne pukne i otpadne…

Može se koristiti za zavarivanje vertikalno nadole, za takozvano „svlačenje“ varova, što je nekad potreba a nekad u stvari omiljeni način zavarivanja amatera i hobista.

Dodatak celuloze omogućava brzo očvršćavanje šljake koja onda podupire tečni metal kada je u pitanju rad u vertikali ili nadglavno, daje malo penetracije i lakše se radi preko korodiranih ili loše očišćenih spojeva.

Objašnjenje o 6012 / 6013 elektrodama:

Danas izgleda niko više ne klasifikuje svoje elektrode kao „E 6012“ prema američkom standardu AWS A5,1. Obrazloženje je – da se ne bi korisnici zbunjivali. U principu danas se sve to vodi kao „E 6013“ elektroda, ali onda dolazi do zbunjivanja onog strogog i prefinjenog kruga korisnika, bilo zavarivača bilo inženjera zavarivanja, koji žele da bolje razumeju prirodu elektrode koju razmatraju za korišćenje.

Ne ulazeći u finese, grubo rečeno, razlika je u sledećem:

„E 6012“ elektrode poseduju kao vezivo i natrijum-silikate. Poznato je da se natrijumova isparenja teže jonizuju i daju manje stabilan luk ali zato daju luk veće penetracije i tečni metal šire površine. Zanimljivo je da je nekada u USA ova elektroda tipa „E 6012“ činila 60% od proizvodnje svih obloženih elektroda…

„E 6013“ elektrode poseduju kao vezivo kalijum-silikate. Kalijumova isparenja se lako jonizuju, tj brzo i lako se pali luk, i na aparatima sa malim naponima praznog hoda, luk je stabilan… ali uvarivanje je vrlo plitko pa se takve elektrode preporučuju pre svega za tanke limove gde je problem progorevanje… Postoji problem sa penetracijom u ugaonom spoju i na debljem materijalu…

E sad, većina proizvođača ne pravi čistu „E 6012“ niti čistu „E 6013“ već meša kalijum-silikate sa natrijum-silikatima. Jer ta dva sastojka obloge ne isključuju jedni druge. Sad, od proizvođača zavisi kolike razmere će biti jednih a koliko drugih, i koje će još sastojke dodati da bi dobili maksimalno dobro elektrodu za namenu za koju su je projektovali… Neki kažu da se danas oko 50% elektroda tipa „E 6013“ može svrstati i kao „E 6012“ ali proizvođači to ne smatraju za potrebnim, kao što rekoh – da ne bi zbunjivali korisnike, a pogotovo pošto je ogromna većina korisnika navikla na „E 6013“ i verovatno ne bi prihvatili elektrodu „E 6012“ iz čiste navike pa makar i bila bolja.

Ova elektroda, RUTWELD 12 Extra, upravo poseduje mešavinu i natrijumovih i kalijumovih silikata, uz još naravno neke dodatke. Elektroda nije napravljena „na brzinu“, već je pažljivo napravljena i unapređivana da bi postigla sve najbolje karakterstike luka i metala vara od oba tipa „E 6012“ i „E 6013“ elektroda.

Rezultat je sledeći:

– Elektroda se lako pali, i kao nova i kao potrošena do pola,

– Tečni metal vara je vidljiv, šljaka ne podliva pod luk,

– Tečni metal vara je fluidan, lepo se razliva, i lako se kontroliše,

– Može raditi i kada se oblogom dodiruje metal i kada se drži duži luk,

– Podnosi jake struje, ali stabilno radi i na malim amperažama,

– Može raditi na naizmeničnoj struji luka, na starim trafo aparatima,

– Može raditi na – polu ali i na + polu (za recimo penetraciju u ugaone spojeve ili za brži rad jer se tada naliva više metala),

– Lice vara je ravno, a šljaka se lako skida,

– Mogu se lako variti tanki limovi i profili bez progorevanja,

– Može se raditi u svim položajima zavarivanja,

– Može se raditi vertikalno nadole, što je i glavni razlog zašto se i kupuje RC tip elektrode.

Hemijski sastav čistog metala šava u %:

Tipična mehanička svojstva čistog metala šava:

Pozicije zavarivanja:

Horizontalno (PA i PB), Vertikalno naviše (PF), Vertikalno nadole (PG), Nadglavno (PE i PD), Horizontalno u vertikali (PC).

Polaritet pri zavarivanju:

DC-  i DC+

AC – moguć rad na trafo aparatima.

Sušenje:

U slučaju da je elektroda povukla vlagu, sušiti je na 110°C / 1h.

Parametri zavarivanja i pakovanja:

Možemo prodavati i na komad i na težinu po želji…

PROBAJTE!