Žene zavarivači

Dobijam već godinama pitanja od zainteresovanih žena i devojaka vezano za posao zavarivača.

Odmah da kažem da nema nikakvih bitnih problema da žena bude zavarivač. To je posao/zanat koji žene bez problema mogu da rade, i to je dokazano, ima sigurno sada i 100 godina kako su počele.

Evo jedne slike iz jednog brodogradilišta u USA iz 1918-te godine.

1918-ta, brodogradilište USA

U drugom svetskom ratu, i u USA i u Rusiji žene su radile po fabrikama tradicionalne muške metalske poslove, pa i poslove zavarivanja.

Evo nekih slika žena zavarivača iz USA iz 1940-1945:

Na desetine hiljada žena se bavilo zavarivanjem u USA ratnih tokom drugog svetskog rata. A preko 300.000 je bilo zaposleno u vojnoj industriji u metalskoj struci.

I kasnije, žene su bile priznate kao majstori u zavarivanju, čak i u NASI su imali zapažene uspehe u izradi kosmičkih letelica. Tamo im je sitnija građa u odnosu na muškarce omogućavala pristup mestima u skučenim prostorima.

Po svojoj prirodi, žene su uglavnom smirene i pedantne, a to je i suština posla zavarivača, mirne ruke i stpljivost.

Neke uočene karakteristike žene zavarivača u USA

A pretpostavljam da ono što vredi za USA, važi i u drugim sličnim kulturama, pa i koda nas.

Spremne su za težak rad.

Produktivnost im je ista kao kod muškaraca.

A trpe opekotine od varnica bez problema.

Uočeno je i da su snalažljive i svojom urođenom kreativnošću su rešavale sitne svakodnevne probleme u radu.

Leži im TIG zavarivanje, što je zanimljivo jer je to najteži proces, gde je potrebna najveća veština u zavarivanju.

Zanimljivo je i da su uglavnom lojalne, tj nisu sklone menjanju radnog mesta i avanturama u potrazi za poslom.

Bez problema uče i stiču lako i znanje i veštinu tokom prakse.

Mogući problemi za jednu devojku ili ženu u Srbiji

Ženski posao, muški posao

U Srbiji, u glavama nekih ljudi, još uvek postoji podela na tradicionalne ženske i muške poslove. Iako je zavarivanje posao koji žene svakako bez problema mogu da rade, verujem da će se susresti sa komentarima da to nije za njih.

Zato će morati više da se dokazuju na poslu, da bi zaslužile poštovanje. I to za verovatno manju platu nego kolega muškarac.

Našao sam podatak da u USA žene zavarivači primaju oko 78% plate koju prima muškarac. 22% niža plata je velika razlika.

Prljav posao

Zavarivanje jeste izuzetno prljav posao. Znoji se, pada prašina, izgoreli metal, isijava metal, isparavaju nečistoće sa metala, stvaraju se dimovi i gasovi neprijatnih mirisa tokom zavarivanja koji ulaze u kožu, pod nokte, u kosu.

Lete varnice, delovi su usijani, lako se čovek ispeče i to svakodnevno. Nekad se zavaruju komadi zagrejani na 200-300C pa je jako toplo, nekad se zimi radi u halama koje je teško zagrejati pa je jako hladno…

Uslovi rada su stvarno teški, pa ne treba zameriti i ako neki dobronamerni muškarac iz čistog kavaljerstva kaže da nije to posao za ženu.

Kolegijalnost

Iako postoje izveštaji iz USA da žene u kolektivu zavarivača, čine atmosferu manje dosadnom i da su svi zadovoljniji kada je kolektiv mešovit, mislim da će u Srbiji mnoge žene zavarivači doživeti loše susrete sa nekulturnim ljudima i nažalost trpeti i seksualno uznemiravanje.

Po zidovima se često u pogonima nalaze slike potpuno golih žena, što opet verujem nije lep prizor za ženske oči.

Pretpostavljam ipak da se ovo rešava odstranjivanjem bezobraznih osoba i strožijom kontrolom ponašanja od strane direktora i poslovođa.

Mogu da zamislim šta će biti ako neka vredna i pametna žena dođe i kaže nekom zadriglom poslovođi da može nešto da se uradi na drugačiji način a lakše i/ili bolje.

Odgovor će biti: „tako smo radili zadnjih 30 godina, i nije bilo problema, i sad si ti balavica da mi soliš pamet, kako može bolje i lakše, idi da ljuštiš boraniju a zavarivanje ostavi muškarcima“. Doduše, slično čeka i mlade momke koji imaju nesreću da rade sa šefovima budalama.

Verovatno će ženama biti neprijatno ako ih je svega jedna ili dve u kolektivu sa 10 i više muškaraca.

Sanitarne prostorije

Nažalost, po mnogim postojećim pogonima i postojeći WC-i (za muškarce) su u katastrofalnom stanju. Izgleda da to niko ne čisti nikada. Muškarci eto još i mogu da podnesu taj smrad i fekalije po podu i zidovima.

Ali ko god bude želeo da zaposli žene zavarivače, moraće da im stvori dostojne  uslove. Garderobu za presvlačenje koja se zaključava. Ormani za garderobu. Tuš kabine. WC-i da budu čisti, tj svakodnevno čišćeni.

Radna odeća

Teško je u Srbiji naći radna odela i rukavice malih veličina, koje bi pasovale ženskoj sitnijoj građi.

Obuka

Obuka je skupa za nezaposlenu ženu. U stvari lično mislim da uopšte nije skupa već jeftina, ali u vreme niskih plata i nezaposlenosti, pretpostavljam da je teško da žena plati 50 EUR/dan, a recimo da je potrebno 10-40 radnih dana za obuku. I plus zaštitna oprema, odeća…

Poslovi srodni sa zavarivanjem i žene

 

Da dodam na kraju, u Srbiji žene jesu prisutne u zavarivanju i kao tehnolozi zavarivanja i u kontroli i sličnim poslovima. Moje lično mišljenje, gledajući samo stručnu stranu, u proseku jesu stručnije od muških kolega u ovom delu posla.

Da još kažem, tamo nekih 2000-tih kada sam počinjao sa zavarivanjem, daleko najbolji tehnolog zavarivanja u Srbiji (a upoznao sam ih mnoge i mnoge) u tom periodu je bila žena.