TIG volfram-elektrode za zavarivanje

PLAVI VOLFRAM

Možemo ponuditi:

 

Plavi volfram u precnicima 1.6 mm, 2.4 mm i 3.2 mm.

Crveni volfram se jos uvek trazi u Srbiji jer su zavarivaci navikli na njega. Neki su svoj radni vek proveli radeci sa njim.

Ali desilo se sledeće:

– crveni volfram je legiran Torijum oksidom, koji je blago radioaktivan, takozvani emiter alfa-čestica. Zbog strogih zakona u EU, izbačen je iz upotrebe u mnogim firmama, jer te firme ne žele da plaćaju odštete radnicima koji mogu oboleti od nekih teških bolesti i optužiti za to crveni volfram iako on čak i nije kriv (tj optužiti firmu da im je davala da radi sa crvenim volframom iako je na listi artikala koja se smatraju posebno štetnim za zdravlje radnika).

– pošto su narudžbe od velikih i bogatih firmi iz EU prestale, došlo je do toga da proizvođači iz EU više ne prave crveni volfram. A volfram elektrode oba evropska proizvođača su bili sigurno jedni od najboljih na svetu. Oni nisu proizvodili loš crveni volfram.

– Veliki distributeri, takozvani poznati brendovi, koji su crveni volfram nabavljali u azijskim zemljama ali i vršili strogu kontrolu kvaliteta, su takođe prestale da prodaju crveni volfram.

Tako da se trenutno u Srbiji može kupiti crveni volfram, ali to više nije onaj isti stari odlični kvalitetan volfram. Ovaj novi crveni volfram je po performansama ispod onog nekadašnjeg.

Recimo i meni se desilo da mi pri zavarivanju aluminujuma (na invertorskom AC/DC aparatu) bukvalno otpadne vrh crvenog volframa. A da ne pričam kako se vrh rascvetava.

Zato se umesto starog dobrog crvenog volframa koriste alternative.

Najbolja alternativa, a da nije skupa egzotika sa „tajnim sastavom“, je volfram sa 2% La (lantana tj lantanijuma).

Plavi volfram ima 2%La, i ako je iz dobre fabrike, po svemu je trenutno najbolji izbor, bolji i od crvenog na AC struji.

Lakše se pali luk, duže traje naoštren vrh, podnosi veće amperaže.

I crveni (onaj stari dobri) i plavi se mogu koristiti sa naoštrenim vrhom za TIG AC zavarivanje aluminijuma, ako se koristi invertorski aparat koji ima podešavanje balansa (% vremena pozitivne i negativne poluperiode luka).

Ako se koristi TIG AC/DC aparat sa asimetričnim AC-om, onda je trošenje vrha baš minimalno.

064/828-0-883

Pozovite za cenu.