STEL – aparati za zavarivanje – pouzdanost i performanse

Uvod – “…kak’i su ti ‘talijanski aparati STEL…?”

STEL aparate, prodajemo u Srbiji od 2013-te. Najčešće pitanje je upravo: “…odakle je taj STEL”, jer gotovo niko nije čuo za ovog proizvođača. A onda, posle odgovora da je iz Italije, sledi drugo pitanje: “kakvi su ti italijanski aparati STEL…” sa naglaskom na “italijanski”?

Da vam odmah odgovorim kratko:

“- Hvala na pitanju, aparati su odlični, vrhunski, a pojedini modeli su jednaki onim najpopularnijim aparatima po pouzdanosti i performansama a par STEL aparata su trenutno najbolji na svetu u svojim klasama, i to ne zato što “prodavac kao neka bitna veličina” kaže, već se radi o praktičnim i lako razumljivim činjenicama i lako merljivim kriterijumima”.

Ali ipak malo opširnije u nastavku.

– Pita neko u Srbiji, “…odakle je taj aparat što prodaješ…”, a vi mu kažete “iz Italije” a on kulturno ali ipak gadljivo odgovori “…iz Italije, hm, da… hm…”…

U stvari, takvi i imaju debeo razlog za svoj gadljivi stav.

Decenijama su i u Srbiji, ali i po celoj Evropi, prodavani aparati raznih brendova iz Italije koji stvarno uglavnom i jesu bili namerno proizvedeni da budu kvarljivi i naravno jeftini i u proizvodnji i u prodaji i da se kupcima uzmu pare na brzinu. I osoba iz Srbije koja je dugo godina u zavarivanju, sve je to godinama viđala, i naravno formirala svoj stav.

Aparati mnogih (sa naglaskom na “mnogih”) brendova iz Italije su prodavani u Srbiji i Evropi, i velika većina jesu bili kvarljivi, zato im niko nije ni pamtio imena već samo zemlju porekla i zaključak je “…iz Italije = nepouzdan-kvarljiv”…

Ali ko god se razumeo u zavarivanje, nije ih ni kupovao niti razmatrao za kupovinu, jer je lako uočavao da su namerno konstruisani da budu nepouzdani i što jeftiniji u proizvodnji, a i lako je probom mogao da utvrdi da im nedostaju razne funkcije, kao i da im performanse luka nisu bile dobre, kao i da lako razume lažne deklaracije o izdržljivosti i slično.

Ali ipak velika većina kupaca (i tada a i dan danas) se u stvari ne razume u zavarivanje, povodili su se za jeftinom cenom, povodili su se time da “…je ipak napravljeno u Evropi i mora da bude dobro, makar osrednje dobro…” i bili su na kraju razočarani jadnim performansama i brzim kvarovima i skupim eventualnim popravkama.

Da ne nabrajam te brendove koji su u stvari sramota za italijansku industriju aparata za zavarivanje (neki danas i ne postoje više), pogotovo da ne pominjem da se danas većina njih ni ne trude da naprave sami “loše” aparate, već ih kupuju u na dalekom istoku, u Italiji ih prepakuju u svoja kućišta ili neki ih čak ni ne prepakuju već ih odmah naruče u željenoj boji i sa natpisom po želji.

I dan danas ih prodaju neupućenima, koji i danas naivno misle, da je “ipak je iz Italije, pa ne može da bude baš toliko loše”…

STEL – OEM proizvođač aparata za zavarivanje najviše klase pouzdanosti i performansi

Nažalost, retko ko zna da i u Italiji postoji par vrhunskih proizvođača aparata za zavarivanje, po svemu, i po performansama i po pouzdanosti i po tehnološkom nivou sigurno jednakim danas vodećim popularnim brendovima u svetu i Srbiji, a čak su neki od njih u stvari i orginalni proizvođači (OEM) za neke od pomenutih popularnih brendova.

Jedan od tih par je – STEL!

Obzirom na gore pomenutu opštu pojavu namerne proizvodnje loših aparata od strane jednog broja italijanskih proizvođača, i obzirom na posledicu tj katastrofalnu reputaciju kod kupaca širom Evrope pomenutih “…aparata iz Italije…”, STEL je u jednom trenutku svog postojanja, usvojio strategiju poslovanja kao OEM proizvođač za velike i slavne brendove, pre svega iz USA.

Donedavno su samo pojedinci “iz struke” znali da postoji fabrika vrhunskih aparata za zavarivanje iz Italije, i maltene se to čuvalo kao tajna.

Ako ste želeli da prodajete pod svojim imenom vrhunski aparat, a pre svega da bude pouzdan – da ne bi snosili gubitke usled kvarova u garantnom roku, a niste proizvođač, ili jeste proizvođač ali jednostavno ne želite sami da razvijate i proizvedete aparat te klase, a želeli ste najbolje moguće na tržištu, verovatno bi se obratili STEL-u da ga proizvede za vas po vašim specifikacijama, ili bi uzeli jedan od njihovih postojećih modela u nekom kućištu po vašoj želji.

Pomenuo sam da dobri inženjeri ili zavarivači mogu probom i razgledanjem unutrašnjosti da procene šta je dobar aparat. Možete misliti kakve testove i probe su radili slavni brendovi, čiji su inženjeri jako dobro poznavali svu problematiku aparata za zavarivanja, tokom meseci ili čak godinu dana ispitivanja nekog modela koje je STEL razvio i napravio za njih.

Upravo zato su ti STEL aparati postali u krugu poznavaoca legendarni pre svega po svojoj ultra-pouzdanosti, ali pod imenima raznih drugih brendova, i zbog toga je STEL smatran “tajnom”  u svetu proizvodnje aparata za zavarivanje.

Kao mali primer, i dan danas se pojedini “vrhunski” brendovi iz Evrope ne usuđuju da prodaju svoje aparate u USA.

Jednostavno zato što su nežni i nepouzdani za tamošnje tržište i postojali bi veliki troškovi servisa, a sa druge strane marketinški trikovi iz Evrope tipa “mnogo lampica koje bljeckaju…”, “skriveni meni sa podmenijem…” kao i suve verbalne fraze “žestok”, “nenadmašan”, “žari i pali”, “dominira”… i slično tamo ne prolaze.

A STEL, i decenijama ranije, a i trenutno (2017-ta godina) snadbeva čak 3 velika brenda iz USA.

Jedan od njih, čak, za celu teritoriju USA ima samo jedan servisni centar, prosto ne treba mu više, toliko je stopa kvarova niska.

STEL je jedna od retkih kompanija u svetu koja svoje aparate dostavlja raznim institutima na vrlo stroga nezavisna testiranja, daleko strožija od onih koja su “propisana” standardima.

Kupac STEL aparata može biti siguran, da su aparati ispitani po daleko strožijim kriterijumima od “standardnih” kako u samom STEL-u, tako i od brendova koji ga prodaju pod svojim imenom, ali i od strane nezavisnih institucija.

STEL je dugo bio jedini proizvođač a danas jedan od par proizvođača aparata za zavarivanje sa klasom zaštite IP54 (radi se o zaštiti od prodora stranih tela, prašine i vode u aparat i kvarova usled toga). Iskustva u proizvodnji tih aparata su preneta na proizvodnju aparata u standardnoj klasi (IP23) i po tome, između ostalog, jesu STEL aparati jedinstveni.

Ispitivanje aparata u STEL-ovoj fabrici, pri radu u atmosferi sa ogromnom koncentracijom prašine.

Tokom ispitivanja jedne faze, aparat radi 250 sati neprekidno dok je bombardovan mlazom sitne prašine.

Aparati klase zaštite IP44 i IP54 su namenjeni upravo za te uslove rada, ali i u pojedine STEL aparate sa klasom zaštite IP23 su ugrađena rešenja iz gore pomenutih aparata.

Tek nedavno je jedan konkurentski proizvođač osvojio proizvodnju aparata klase zaštite IP44 i IP54.

Ostali još nisu.

Aparati STEL se danas prodaju na svim kontinentima, bez obzira pod kojim imenom.

Praviti aparate u Italiji, a prodavati ih u USA i Kanadi, u Južnoj Americi, Australiji…, je moguće jedino ako su oni vrhunske pouzdanosti. Inače, da nije tako, troškovi servisa i loša reputacija bi davno uništili bilo koji brend.

Istorija i zanimljivi momenti

1979-te je osnovan STEL.

Na samom početku, kao firma za proizvodnju stabilizatora napona, odatle i ime “Stabilizzatori Elettrici” = STEL.

Ubrzo je postala firma za proizvodnju aparata za zavarivanje.

1986-te je napravljena plazma uređaj za sečenje sa “čoper” izvorom struje, koja je imala nenadmašne performanse i pouzdanost za to doba.

Smatrala se najboljom plazmom za sečenje na svetu u to vreme.

1993-će godine je napravljen invertorski SC100 – aparat za zavarivanje sa punjačem za akumulatore, koji je odmah bio prihvaćen od strane mas-tržišta.

1994-te je napravljen prvi plazma uređaj za sečenje sa invertorskim izvorom struje – PAC 15.

Danas se zna da je to bio dokazano izuzetno pouzdan i kvalitetan aparat.

Godinama je prodavano preko 1000 komada godišnje, a čak postoje primerci koji rade i danas.

1994-te je napravljen TIG AC/DC aparat sa digitalnim displejem, prvi takav na svetu.

2003-će je napravljen REL aparat sa opcijom pulsnog zavarivanja elektrodom – “MAX dp 201C”.

Tek nedavno, 2016/2017-te, te performanse pulsnog luka na elektrodi su u neke svoje modele ugradili popularni proizvođači, npr Fronius i EWM…

2006-te, napravljen je prvi REL aparat na svetu u klasi zaštite IP54 (zaštita od prodora vode i prašine u aparat), sav zaptiven, namenjen pre svega za rad u rudnicima, tj u sredinama gde je sa “običnim” aparatima (klase zaštite IP23) nemoguće raditi zbog velike koncentracije prašine i vode.

2012-te, dobijen je CSA sertifikat o kvalitetu proizvodnje aparata za zavarivanje koja je neophodna za izvoz u USA i Kanadu, kao nezavisno osvedočenje o poreklu robe, kvalitetu ugrađenih materijala i usaglašenosti konačnog proizvoda sa zahtevima za bezbednost i ostalim normama i direktivama regulatornih tela iz USA i Kanade.

STEL poseduje sopstvenu laboratoriju za ispitivanje aparata za zavarivanje, kako po performansama, tako i po usklađenosti sa standardima.

2014-te, STEL je napravio novi vizuelni identitet, boja kućišta je srebrna a logo je crvene boje.

2014-te, Posle dužeg razvoja, u aparat “MAX 403 / XM” je ugrađena tehnologija “ST-arc”, koja omogućava izuzetno stabilno paljenje luka i održavanje luka tokom zavarivanja, bilo sa povećanim prepustom žice, bilo na malim amperažama (15-tak ampera)…, uvodeći i “snagu” luka kao osnovu umesto “voltaže (CV)”.

U većini novih invertorskih STEL MIG/MAG aparatima “ST-arc” je standard.

2014-te, napravljen je prvi na svetu plazma uređaj za sečenje sa klasom zaštite IP54, pre svega za rad u rudarskoj industriji, gde postoji velika koncentracija prašine i vode i gde klasični uređaji ne mogu raditi.

2016-te je na tržištu predstavljen pulsni MIG/MAG aparat STEL Iron MIG 221P (15-200A), trenutno aparat koji nudi najviše u svojoj klasi (monofazni 200A MIG/MAG aparat).

Prima velike koture žice od 15-18 kg, poseduje pulsne programe za zavarivanje običnog čelika, nerđajućeg čelika, aluminijuma žicama AlSi5 i AlMg5, i bronze, kao i još dosta synergic programa.

Promotivna cena je samo 1650 EUR (sa PDV-om), sve zajedno sa pištoljem za čelik, plus pištolj za aluminijum i točkićima i za čelik i za aluminijum.

2016-te je predstavljen REL aparat ali istovremeno i izvor struje za MIG/MAG zavarivanje “MAX 403S PFC MultiLink”.

Aparat je dokazano izuzetne pouzdanosti, poseduje aktivni PFC modul, ali i “MultiLink” modul pa može raditi i na 230V monofaznom naponu (tada je 300A aparat) ali i na bilo kom 230V-575V trofaznom naponu (400A).

2017-te je predstavljen invertorski multifunkcionalni aparat “Iron-MIG 303S P” (15-320A).

Cilj je bio napraviti invertorski aparat čija će pouzdanost biti približno jednaka pouzdanosti trafo aparata, koji su dokazano trajali decenijama.

Aparat može raditi REL (uključujući i celuloznu elektrodu), TIG (lift), MIG – manuelno podešavanje, MIG – synergic, MIG – puls/dupli puls…

Može raditi i na monofaznoj i na trofaznoj struji, i ima aktivni PFC modul.

Verzija – samo trofazni aparat – bez PFC-a, a sa svim programima i performansama luka, se trenutno prodaje po izuzetnoj promotivnoj ceni od samo 3.490- EUR (sa PDV-om).

Poslovna politika firme STEL

Poslovna politika i dalje ostaje opsesija za razvojem i proizvodnjom najpouzdanijih aparata na svetu uz napredne performanse zavarivanja kao i poštovanje svih zakonskih regulativa, ma kako oni bili strogi, u svim vodećim industrijskim zemljama sveta kao što su EU, USA, Australija…

Ali, došlo je vreme da STEL postane i poznat brend i širokom krugu kupaca – krajnjih korisnika, i iz tog razloga se danas STEL pojavljuje na tržištima širom sveta direktno, pod sopstvenim imenom, sa celom gamom svojih aparata.

Neki od STEL aparata, svaki vrhunski u svojoj klasi

Nadam se da sam vam približio STEL, i njihove aparate.

Zaboravite onih nekoliko firmi iz Italije koji i dan danas namerno proizvode loše aparate ili prepakuju dalekoistočne i žele brzu zaradu, ciljajući neznanje i naivnost kupaca i ne mešajte ih sa STEL-om nikako.

STEL aparati jesu sigurno, u određenim klasama ili najbolji na svetu ili jedni od najboljih po pouzdanosti i performansama. A pošto nema marketinških opsena i “žvaka”, i cena je prihvatljiva, nije besmisleno visoka. U cenu nisu uključeni marketing menadžeri, menadžeri prodaje, brend menadžeri i slični.

A plus, na ove aparate se “kače” standardni pištolji i breneri, nema uzimanja para na “specijalnim” pištoljima, priključcima i potrošnim delovima.

Ako želite da STEL-ove aparate poredite sa većini poznatim popularnim brendovima u Srbiji, u rangu su brendova Fronius, EWM, Miller… i sličnim “kabastim” aparatima.

Otprilike, ako pravite paralelu sa automobilima, onda bi STEL bio u onoj grupi gde su Toyota, Honda i slični. Pouzdani, sa „mnogo dodatne opreme u osnovnim verzijama“ i prihvatljivom cenom ali nisu popularni jer nisu „nemački“…

STEL aparati se ne mogu porediti sa aparatima onih popularnih brendova koji su često popularni samo usled jakog marketinga a aparati su u stvari nežni i malešni i lagani, kojima je glavna karakteristika u stvari da im “bljeckaju lampice”, i koje prodavci prodaju sa mahanjem rukama i grimasama, i surovim epitetima “žešći”, “neprikosnoven”, “žari i pali”, “mali a snažan”, “lagan”… itd, a nijednom rečju ne pominju konstrukciju aparata, unutrašnjost, izradu, pouzdanost i ostalo…

STEL aparati nisu “mali i lagani”, već su većih dimenzija i teži i to je namerno, sa ciljem tako urađeno.

Vrele tačke su uvek maksimalno razmaknute – jer veliki prostor se teže greje od malog, a u aparatima ima puno aluminijumskih hladnjaka za odvođenje toplote, i zato su ovi aparati po dimenzijama veći od većine konkurentskih, i veće težine.

Imaju “mnogo” ventilatora (2-6 ventilatora), PFC moduli su “pravi i aktivni”, velikih dimenzija i dobro hlađeni… I to doprinosi gabaritima i težini.

STEL je jedna od retkih firmi koja elektronske kartice nekih svojih aparata lakira Dow-Corning lakom, najotpornijim lakom na abraziju, koroziju, temperaturu… Elektronske kartice su uglavnom vertikalno postavljene da se na njima ne bi taložila prašina koja izaziva smanjenje izdržljivosti na toplotu, koroziju i kratke spojeve.

Ugrađena elektronika je najbolja na tržištu, najčešće Tošibini tranzistori, i uvek proverene pouzdanosti.

Performanse aparata i dinamika luka su vrhunske za svoje klase, često prilagođene USA zavarivačima (npr “dig arc” kod REL aparata, ili “Asimetrični AC” kod TIG AC zavarivanja aluminijuma…).

Predstavljam vam u nastavku neke od aktuelnih STEL aparata koji su pravi “biseri”, i koji su sigurno jedni od najboljih ako ne i najbolji u svojim klasama.

Slobodno ih sami uporedite sa bilo kojim konkurentskim i po konstrukciji i po performansama koristeći logiku i zakone fizike a slobodno i probu aparata jer većinu imamo ili kao demo aparate ili su to i naši radionički aparati (bavimo se takozvanim specijalnim reparaturnim zavarivanjima, uglavnom na terenu).

Nije teško, logično je aparat za zavarivanje, kao električni uređaj, proceniti:

– Koliko je otporan na toplotu i koliku toplotu pravi dok radi i kako se ta toplota odvodi?

– Kako je zaštićen od prašine?

– Kako podnosi varijacije napona u mreži i na dužim produžnim kablovima?

– Kakva mu je unutrašnjost i koje elektronske komponente su unutra i kako su “poređane” i montirane?

– Kakve su performanse električnog luka?

– Koliko košta?

– …

Uporedite po ovim logičnim i merljivim kriterijumima STEL-ove aparate za zavarivanje sa bilo kojim konkurentskim iz istih klasa i videćete da su sigurno jedni od najboljih, svaki u svojoj klasi.

Manite promocije aparata uz pomoć “…veština ubeđivanja i žvaka za ispiranje mozga…”.

Zavarivanje jeste praktična stvar a ne apstraktna, i gotovo je sve stvar opšteg obrazovanja, logike i merljivih fizičkih veličina, a ne marketinških zamajavanja “…ključnim rečima kojima se bije na psihu i emocije kupca i “prodaje led eskimima”…” a sve uz odgovarajuće grimase, mahanje rukama i sklapanje ruke u piramidu i obrnutu piramidu itd itd.

– REL aparat od 160A, monofazni (i TIG-lift).

– poseduje “dig arc” – aparat sa najboljom dinamikom luka – kada se luk skrati aparat dodaje 20-tak ampera više od podešenih, i aktivan je i na svih 160A, tada amperaža ide preko 180A.

Izuzetno efikasno za provar i za vertikalu i nadglavni položaj, moguće je “crtati” tj dodirivati oblogom metal a uz uvarivanje, a bez slivanje rastopljenog metala.

– Za 16A osigurač! Rad i na 160A na 16A osiguraču.

– prihvata napon od 150-290V, radi na jako dugim produžnim kablovima.

– Ima dva ventilatora (to niko nema u ovoj klasi) – jedan napred, drugi pozadi, kartice lakirane dow-corning lakom.

– 8,5 kg… – ovaj aparat nije igračka, nije još jedan aparat na tržištu, ovo je vrhunski aparat u svojoj klasi.

Ovo je PFC modul – i kao što vidite ogroman je!!!

PFC je “uređaj” u uređaju. U odnosu na “tipičan”, ovaj aparat radi bez opterećenja reaktivne snage i manje se greje u radu, plus nema harmonika koji izobličuju struju u instalaciji, i plus vuče/troši 25-30% manje struje od klasičnog i omogućava rad na “slabom” osiguraču (ovde 16A).

– Pravi PFC – aktivni – veliki… (ovaj PFC se u svetu PFC-a ugrađenih u aparate smatra džinovskim – uporedite sa konkurentskim maleckim PFC-ima u ovoj klasi aparata), dobro hlađen…

– Ako PFC nije pravi, veliki, dobro hlađen…, potencijalno je nakvarljiviji deo aparata, a popravka jako puno košta!!! Bolje aparat bez PFC-a nego sa slabašnim i lošim PFC-om.

– REL aparat od 160A, a kada radi na 160A, a vuče samo 24A! Radi na 16A osiguraču! To jest, kada radi na 160A, vuče samo 24A x 230V = samo 5,52 kVA!!!

– Uporediti sa konkurentskim od 160A, koliko oni vuku kada rade na 160A? Ovo je u stvari jedna od najbitnijih karakteristika aparata za međusobno upoređivanje!

– Ne samo da se po konstrukciji greje manje od većine konkurentskih, već aparat ima masivne aluminijumske orebrene hladnjake i čak DVA visokoučinska velika ventilatora (vrte se po potrebi), jedan napred, jedan pozadi!!!

– Ko to još ima u ovoj klasi? Za samo 600 EUR (sa PDV-om)!

– REL aparat od 400A (na trofaznoj struji) tj 300A (na monofaznoj struji).

– Aparat radi na 230V (max 300A) i na bilo kom trofaznom naponu 230-575V (400V).

– Izvor struje za MIG/MAG zavarivanje. Moguće dodati dodavač za manuelno MIG/MAG zavarivanje ili za pulsno zavarivanje.

– Pravi aktivni PFC = 0,98 na trofaznoj struji. Rad na 16A osiguraču. Kada radi na 400A na 400V trofaznom naponu, vuče samo 23,7A po fazi.

– Težina = 40 kg!!! Ovo nije “mali”, “kompaktan”, “lako prenosiv” aparat od 400A, ovo je aparat maximalne izdržljivosti i trajnosti. I zato je težak i većih je dimenzija.

– Verzija MAX 403, samo trofazni aparat, težak 32 kg.

– Dokazana pouzdanost, i u OEM verzijama.

– Ovoliki hladnjak je retkost. Džinovskih je dimenzija! Uporedite veličinu hladnjaka za odvođenje toplote sa konkurentskim.

– Iako vuče malo struje (23,7A po fazi kada radi na 400V trofaznom naponu, na 400A u REL režimu) pa se i “malo” greje, iako je hladnjak džinovskih dimenzija, hlađenje je sa čak 4 velika visokoučinska ventilatora po potrebi.

Uporedite konkurentske aparate po ovom kriterijumu.

– Hladnjak je u obliku tunela, vazduh ne opstrujava elektroniku, ali svejedno, kartice su lakirane Dow corning lakom, najotpornijim lakom na abraziju, koroziju i temperaturu i vertikalno su postavljene.

– To je STEL filozofija konstrukcije aparata. Tamo gde je kod pojedine konkurencije proračunato “dovoljno” hlađenje aparata od toplote i “dovoljna” zaštita od prašine, ovde je to proračunato 2 ili 4 puta više od tog “dovoljno”.

– Rad na dugačkim produžnim kablovima.

– Rad sa celuloznom elektrodom,

– “Dig arc” – najbolje dinamičke karakteristike luka (pri smanjenju dužine luka, aparat podiže amperažu),

– Mogućnost pulsnog zavarivanja elektrodom (na slici).

– Izvor struje za manuelno ili pulsno MIG/MAG zavarivanje.

Ovaj TIG AC/DC aparat je pravi biser u svojoj klasi (monofazni TIG AC/DC aparati).

Ukupno gledano, ne postoji kod konkurencije trenutno ovako konstruisan aparat i sa ovakvim funkcijama.

– Monofazni TIG AC/DC aparat (220A).

– Već dugo na tržištu, sa izuzetno robustnom konstrukcijom i svim funkcijama za TIG AC zavarivanje aluminijuma.

– Konkurenti po performansama električnog luka mu mogu biti samo aparati sa ugrađenom Asimetričnim AC funkcijom (a takvi su vrlo retki, recimo Fronius Magic Wave 2200 i Miller Dynasty 210 DX…).

– Ovo nije još jedan TIG AC/DC aparat na tržištu, pa da i njega procenite po ceni. U odnosu na “klikere” od aparata koji koštaju 700-800 EUR”, ovo je aparat vrhunske klase u svakom smislu i po konstrukciji i po ugrađenim funkcijama i nikako se ne može porediti sa takvima.

– Poseduje Asimetrični AC, tj nezavisno podešavanje amperaže i po pozitivnoj i po negativnoj poluperiodi.

– Time je maksimalno moguće eliminisati štetno dejstvo tj prevelik unos toplote i omekšavanje aluminijuma usled dejstva amperaže pozitivne poluperiode, a zadržati svo njeno korisno dejstvo čišćenja oksida. Ovo je nekad smatrano vrhunskom funkcijom, posedovali su ga samo pojedini aparati firmi Miller, Fronius i Hitachi. Toplota koja se troši na čišćenje oksida je minimalna, a time i štetno omekšavanje i gubljenje čvrstoće je smanjeno na minimum. Ovo je funkcija razvijena za vojnu i avio-kosmičku industriju, da se omekšavanje aluminijuma tokom zavarivanja smanji na minimum.

– Aparat kratkotrajno automatsko “pojačava” amperažu pri malim amperažama (donja slika) pri prolasku kroz “nulu” što čini luk tako stabilnim da se brzo shvati da skoro nijedan aparat iz ove klase nije uporediv sa ovim, kao i automatsko omekšavanje amperaže na visokim amperažama (gornja slika) što daje bolje uvarivanje u bokove žljebova na debelim komadima.

– Luk je zato izuzetno stabilan. Posle rada sa ovim aparatom, na nekom drugom, jasno se oseća nestabilnost luka na tim drugim “zbog prolaska kroz nulu”.

Poseduje mogućnost rada celuloznom elektrodom. Zanimljiva mogućnost, za ovako softificirani TIG aparat.

Ali to je bio zahtev zavarivača iz USA, koji vole da rade celuloznom elektrodom i opšte stvari.

– Radi na naponu od 90-280V, dovoljan mu je osigurač 12A.

– Moguć rad na vrlo dugim produžnim kablovima.

– Poseduje veliki aktivni PFC, ne pravi harmonike u mreži.

– Kada radi na 220A u TIG režimu, vuče samo 25,6A iz mreže tj 25,6A x 230V = 5,9 kVA.

Vuče i do 30% manje struje od klasičnih aparata i za toliko se manje greje u radu.

– Poseduje ogroman, ali stvarno ogroman, aluminijumski hladnjak, u obliku tunela za odvođenje toplote – pogledajte sliku. U ovoj klasi ne postoji toliko veliki hladnjak u nekom od konkurentskih aparata.

– Prašina ne opstrujava elektroniku već prolazi kroz unutrašnjost (tunel) hladnjaka.

– Poseduje čak 4 ventilatora, vrte se po potrebi.

– Iako se aparat, za svoju klasu minimalno greje u radu (vuče samo 25,6A kada radi na 220A u TIG-u), svejedno ima ogromni hladnjak za odvođenje i te “manje” toplote, a plus ima čak 4 ventilatora.

Ovakav aparat je jedinstven.

– Ovo nije aparat koji se diči “skrivenim menijima”, “malim dimenzijama”, “lampicama što bljeckaju”… ovo je aparat koji se greje najmanje moguće u radu i kojem prašina ne opstrujava elektroniku…

– Prašina ne opstrujava elektroniku već prolazi kroz unutrašnjost (tunel) hladnjaka.

– A plus, elektronske kartice su vertikalno postavljene, i lakirane Dow corning lakom, najotpornijim lakom za abraziju, koroziju, temperaturu…

– Idealan za reparaturna zavarivanja vrhunskog kvaliteta svih metala.

Na slici, reparaturno zavarivanje prslina na kućištu turbine od 12MW iz 1981 god (radila firma ZONA VAR DOO – 2016-te).

Pogledajte ovaj aparat i iznutra, izrađen principom “over-engineering”-a, tj principom “napraviti najbolje moguće” pa makar svega bilo i više nego što treba (i hladnjaka, i ventilatora, i dow-corning laka i veličine PFC-a i svega drugog)…

(Ovaj aparat se u USA prodaje pod imenom HTP Invertig 221H).

Jedan video iz USA, majstor pravi delove za frizirane motore automobila koji se i trkaju ali i izlažu po sajmovima, a kod kojih se pored upotrebne vrednosti, boduje i estetika vara, u smislu totalnog kvaliteta ugrađenog ručnog rada i veštine:

Ovaj aparat pored konstrukcije i pouzdanosti daje i najbolje karakteristike luka i na TIG AC zavarivanju aluminijuma i na TIG DC zavarivanju nerđajućeg čelika.

I da vam kažem ovo, kao savet, kada kupujete ovakav aparat a želite varove ovakve estetike… – kupite i pedalu!

– Ne postoji trenutno aparat koji nudi ovakve funkcije i mogućnosti zavarivanja u ovoj klasi (monofazni pulsni 200A MIG/MAG aparat) i to sve za cenu od 1650 EUR (sa PDV-om, sa 2 pištolja…).

– Jedan reče da je “sladak na izgled kao Mančmelou slatkiš” (slatkiš u omotu srebrne boje sa crvenim slovima)…

– Vrlo lak za korišćenje.

– Ima oko 20kg, sigurno nije “mali, lagan, prenosiv jednom rukom i slično…”… već je naprotiv, težak, robustan, izdržljiv…

– U aparat staje kotur D300 (15-18 kg). Vrlo retko u ovoj klasi aparata.

– Kada se radi sa aluminijumskom žicu sa malog kotura (D200 = 2 kg), ona je toliko savijena, da luk “pleše” dok izlazi iz pištolja i zavarivač mora svakih par sekundi da pomera ruku da bi “nišanio” uvek u centar šava.

Ovde se radi potpuno opušteno, nema plesanja žice sa velikog kotura.

– Poseduje mogućnost pulsnog i duplo-pulsnog zavarivanja aluminijuma žicama AlSi5 i AlMg5, kao i pulsnog zavarivanja čelika i prohroma.

– Poseduje još dosta Synergic programa za zavarivanje čelika i prohroma, raznim prečnicima žica i gasovima.

– Poseduje program PAW, za zavarivanje tankog aluminijuma (u opsegu debljina 0,8-2 mm) bez progorevanja.

– Poseduje mogućnost zavarivanja tankih limova od čelika (od 0,6 mm pa naviše), aparat ima izuzetno stabilan luk i na 15A.

– U aparat je ugrađen softver ST-Arc koji luk bazira i na konstantnoj snazi a ne klasično na konstantom naponu.

– Moguće podešavanje paljenja luka, za start bez prštanja i sa uvarivanjem, bez hladnog starta, nekada svojstveno samo pojedinim aparatima koji su koštali 5-10 puta više.

Pulsni MIG/MAG aparat, višefunkcionalni – zavarivanje i elektrodom i celuloznom elektrodom i TIG-lift.

Aparat je invertorski, a projektovan i konstruisan da mu pouzdanost bude slična legendarnim aparatima sa trafo izvorom struje.

 

– 320A MIG/MAG aparat, a težak 42 kg (konkurentski su daleko lakši).

– Pouzdanost iznad svega, nije napravljen da bi se prodavao sa marketingom da je “lagan” aparat, “velika snaga u malom pakovanju” i slično…

– MIG/MAG puls,

– MIG/MAG dupli puls,

– MIG/MAG synergic,

– MIG/MAG manuelno podešavanje.

– REL zavarivanje elektrodama, uključujući celuloznu.

– TIG-lift.

– Radi i na monofaznoj struji (230V), ali i na trofaznoj na bilo kom naponu 200-600V.

– Verzija 303P radi samo na trofaznoj struji od 400V (34 kg).

– Verzija 303P, sa dva pištolja, sa točkićima za čelik, aluminijum i punjenu žicu, košta trenutno samo 3490 EUR (sa PDV-om) = 2908,33 EUR + PDV

Ovo je izuzetno povoljna ponuda!

Nadam se da ste razumeli da se STEL aparati mogu posmatrati samo kroz kriterijume konstrukcije aparata, otpornosti na toplotu, prašinu i varijacije napona, kroz kriterijume pouzdanosti i performansi. U pitanju su industrijski aparati, ali sa cenom koja je ponekad bliska i kupcima koji imaju male firme i radionice a žele najbolju moguću radnu mašinu za svoje potrebe.

Slobodno možete aparate bilo kojeg brenda upoređivati sa STEL-om, i nadam se da ćete biti prijatno iznenađeni kvalitetom i konstrukcijom STEL aparata.

CENE APARATA

Još jednom, cene aparata su potpuno korektne, i nisu opterećene besmislenim marketingom i silom prodavaca i njihovim platama i bonusima.

Mi smo direktni uvoznici aparata i politika prodaje je “direktna prodaja krajnjim kupcima (svejedno privatna lica ili firme)”, samim tim bez opterećivanja cene aparata nad-ugrađenim zaradama posredničkih trgovačkih firmi, tj “posrednika” između nas i krajnjih korisnika.

Prodajemo i firmama preko predračuna (i računa), i javnim preduzećima preko tendera, i privatnim licima – sa fiskalnim računom.

Politika prodaje nam je jednostavna: uvek najniža moguća cena za krajnjeg kupca. Ne praktikujemo da držimo visoke cene tokom većeg dela godine a onda pred Novu godinu ili za vreme nekog sajma da skidamo cene za 15-30% i na taj način da izazivamo nezadovoljstvo onih koji bi kupili aparat po redovnoj ceni, ili da rizikujemo da niko normalan ne kupi aparat tokom godine već da čeka “popust”.

Ovako, cene su uvek iste, svi mogući popusti su već uključeni u cenu, promotivne cene proizvođača uvek prenosimo kupcima i siguran sam da su ove cene za ovakve aparate vrhunske klase, ovakve pouzdanosti i ovakvih performansi izuzetno povoljne.

Sa druge strane, naravno da ovi aparati jesu skuplji od loših aparata ma gde pravljeni bili i ma kojim marketingom sakrivali lošu konstrukciju, lošu pouzdanost i loše performanse.

Cene su uvek za avansno plaćanje i ne prodajemo aparate na odloženo plaćanje.

Mi kao firma ne možemo davati aparate privatnim licima “na kredit i na rate”, nismo ovlašćeni za takve finansijske usluge, preporučujemo kupcima da odu do banke, srede i podignu kredit i onda tim novcem kupe aparat u punom iznosu a izmirivanje rata kredita da regulišu sa bankom.

Cene su fiksne i nisu podložne cenkanju.

Smatram da je ovo dobar odnos prema, verujem većini potencijalnih kupaca koji “cenkanje” smatraju besmislenim gubljenjem vremena ili čak i nekulturnim, tako da ne moraju da vladaju tom “veštinom”, niti da gube vreme na cenkanje niti da se po kupovini aparata osećaju prevarenim jer su “glupi” jer se nisu dobro cenjkali.

GARANCIJA I SERVIS

Garancija je 2 godine, uz verovatan skori prelaz na novi sistem garancije od 5 godina za trafoe i ispravljače, 3 godine za elektronske kartice, i 1-2 godine za ostale delove aparata (npr – vodeno hlađenje, delovi dodavača itd…).

Mi (MEGAVAR d.o.o.) smo uvoznici i serviseri STEL aparata za Srbiju.

Slobodno pozovite i pitajte šta vas interesuje i tehničke i komercijalne detalje.

Obuka za rad sa aparatima

Ako ste kupac nekog od “složenijih” aparata, na primer TIG AC/DC ili pulsni MIG/MAG a početnik ste, ne morate se plašiti da ćete kupiti nešto “komplikovano” što nećete moći da “iskoristite zbog svog neznanja”. Ovi aparati i jesu za “početnike”, što ne bi bili? (Kao poređenje: što početnik-vozač ne bi kupio Toyotin automobil, što mora da kupi neku kršinu?).

Zavarivanje jeste jedan lep zanat, ali nikako nije “umetnost” pa da samo od Boga daroviti da mogu da ga savladaju, niti je “nauka” pa samo oni super-pametni sa pameću i inteligencijom ravnom hirurzima i molekularnim biolozima mogu da ga nauče, niti mora da se “uči 40 godina i nikad se ne nauči”…

Uz dobro objašnjenje sa naše strane i uparivanja “objašnjenja sa potezom ruke” svaki početnik će uz samostalnu vežbu brzo osvojiti profesionalni nivo zavarivanja.

Ali isto tako stoji činjenica da je potreban dobar vid, mirna ruka, koncentracija, dobra (=skupa) maska za zavarivanje, dobre rukavice i odelo i vežbanje.

Stvarno je zavarivanje lako naučiti, kupite aparat (nadamo se da ćete ga kupiti od nas), živi i zdravi bili pa videli!