“KOMBO” bužir za aluminijum

Nudimo “KOMBO” (kombinovani) bužir od tvrde grafitizirane plastike sa bakarnim produžetkom, za vođenje aluminijumske žice kroz MIG pištolj.

U Srbiji se uglavnom koriste teflonski bužiri, za vođenje aluminijumske žice kroz pištolj.

“Problemi” sa ovim teflonskim bužirima su sledeći:
– meki su, pa time i stišljivi. Kada se saviju ili na mestu savijenog vrata pištolja dešava se da se unutrašnji poprečni presek smanji pa dolazi do povećanog trenja žice o bužir. Ponekad motor ne uspeva da lako savlada to trenje, pa žica “štuca” tj neravnomerno izlazi, luk je nestabilan pri zavarivanju, a u ekstremnom slučaju kada žica “zastane”, luk “pojede” žicu do dizne, a motor i dalje gura žicu i onda se ona sabija u bužiru, i na kraju namota posle točkića, a ispred ulaska u bužir.

– meki su, pa se ponekad dešava da zavarivač, pri uvođenju žice u bužir, odseče žicu tupim kleštima, pa je sabije na vrhu, napravi malo “dleto” ili “šiljak”. Pri prolasku žice sa takvim vrhom kroz bužir, dešava se da taj oštar vrh para unutrašnjost bužira, nekad ga probije, nekad se zabode pa se onda namota žica posle točkića na ulazu u bužir, ili nekad se opara unutrašnjost teflonskog bužira, pa se nabijaju “tanki končići” iz bužira u diznu i prave otpor prolasku žice, što se opet rezultuje u nestabilnom luku i ponekad u namotavanju žice na točkićima pred ulazak u bužir.

– Kada se radi na većim amperažama, temperatura se sa pištolja prenosi na bužir, koji ne podnosi toplotu i sav se izdeformiše i opet pravi probleme sa prolaskom žice praveći otpor i nestabilan luk, i takođe uzrokuje da luk zalepi žicu za diznu a onda motor namota žicu na točkićima. . .

Iz tog razloga se u gotovo svim “skupim” aparatima za zavarivanje stavljaju fabrički ovi “Kombo” (kombinovani) bužiri.
Jedan deo je od grafitizirane tvrde plastike, radi malog koeficijenta trenja, tj lakog klizanja žice kroz bužir, a plastika je tvrda pa je teško zaparati, i teško je “stisnuti” tj smanjiti unutrašnji poprečni presek savijanjem polikabla pištolja.

Deo koji prolazi kroz vrat pištolja i nalazi se do dizne je u stvari “bakarni spiralni produžetak”. Bakar ima takođe malo trenje, a sa druge strane dobro odvodi toplotu pa ga toplota sa dizne i sa pištolja ne može niti deformisati niti mu smanjiti unutrašnji poprečni presek.

Cena plastičnog tvrdog bužira je 275 din/m + PDV = 330 din/metar. Vi kažite koliko metara želite.

Cena uvodnika za plastični bužir je 170 din/kom + PDV = 204 din/kom.

Cena bakarnog produžetka (oko 330 mm) je 340 din/kom + PDV = 408 din/kom.

Izračunajte sami i zatim pošaljite poruku kolika dužina vam treba tvrdog plastičnog bužira.

Ne morate uzimati bakarni spiralni produžetak, niti uvodnik, ako ne radite na velikim amperažama možda vam ni ne trebaju. Ili ih možda već imate jer su dugotrajani. Možete kupiti samo tvrdi plastični bužir na meru koju želite.