HOBART Fabshield

HOBART Fabshield punjena žica za zavarivanje. Kotur D300-15kg.

“No-gas” punjena žica, zove se još i “samo-zaštitna” ili po američki “iner-šild” (inner-shield). Nije potreban gas za zavarivanje sa ovom žicom.

U pitanju je žica tipa “11” – za primenu u industriji, pre svega na izradi i montaži čeličnih konstrukcija i slične opreme. Takođe za reparaciju i popravke na licu mesta – napolju. Naročito pogodna za rad napolju, jer ne koristi gas za zaštitu vara, pa joj vetar ne smeta.

Objašnjenje: – Najčešće korišćene žice tipa “NO-GAS” imaju klasifikacije: “-GS”, “-11” i “-8”.
 GS = General purpose – Single pass – žice namenjene za tzv hobi primenu, za 1 sloj/prolaz, obično prečnika 0,8 ili 0,9mm, za varove koji nemaju svrhu da imaju veliku čvrstoću. Namenjene su za 1 sloj, za tanke limove, za hobiste i amatere. . .

– 11 = žice sa garantovanim mehaničkim svojstvima, za primenu u industriji, gde se traži garantovana čvrstoća. Mogu se zavarivati u više prolaza. Namenjene za debljine do 20mm prema katalogu, ali tamo gde se traži dodatni oprez, do 12mm, jer sadrži aluminijum. Operativno, vrlo lake za rad a sa dobrom penetracijom i mehaničkim svojstvima. . .

– 8 = Žice namenjene za zavarene spojeve gde se traži garantovana čvrstoća, ali teške za rad. . .

Ova žica koju nudimo je tipa “-11“, prečnik fi 1,2 mm, drveni kotur D300 od 15 kg. . .
Proizvedena u USA.

Izuzetno se lako radi sa njom, može raditi i apsolutni početnik. Usuđujem se reći da je sa ovom žicom lakše raditi nego sa bilo kojom drugom žicom ili sa bilo kojom elektrodom.

Šljaka se sklanja od luka, ne postoji mogućnost da podlije pod luk.
A opet, šljaka se brzo steže, pa se može raditi u svim položajima, i u vertikali, i odozgo nadole, i nadglavno, bez ikakvih problema i bez ikakve obuke.

Prštanje je minimalno, luk je stabilan, izgled vara je lep. Šljaka je bazičnog karaktera, tanka i lako se skida. Transfer je sprej (bolje rečeno kvazi-sprej). Daje odličnu penetraciju. Radi u širem opsegu parametara, teško je “promašiti” parametre u kojima dobro radi.

Ova žica prečnika 1,2mm, radi na na amperažama 100-200A, što će reći da se može koristiti i na monofaznim 200A MIG/MAG aparatima. Otprilike, ekvivalent fi 3,2 mm elektrodama.
Potrebno je da aparat može primiti kotur od 15kg, da ima mogućnost da se namesti da je pištolj na – polu a masa na + polu.
Poželjno je i da točkić za guranje žice ima zupce, da bude baš namenjen za guranje punjenih žica.

Zatezna čvrstoća: 625 N/mm2,
Granica tečenja: 425 N/mm2,
Izduženje: 22%,
Sadržaj vodonika: H8

Uopšte, smatra se da je ova žica jedna od dve najbolje na svetu u svojoj klasi “-11”.
Namenjena je za industrijsku, profi upotrebu. U USA, mnogi korisnici su sa elektrode prešli na ovu žicu.

Korisnicima pruža sledeće prednosti:
– Izuzetno laka za rad, nije potreban obučen zavarivač kao za bazičnu elektrodu, svako može raditi sa ovom žicom. . . ,
– Povećana produktivnost u odnosu na elektrodu, nema zamene elektrode i pauza, nema nastavljanja varova itd. . . ,
– šljaka se lako skida, nema potrebe za brušenjem. . . ,
– može se raditi napolju.

YOUTUBE video: